Прочитај ми чланак

Тако је некада говорила Чомић: Пропаганда и насиље су алат СНС

0

Гордана Чомић, доскорашња висока функционерка Демократске странке, и биће нова министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, те је сада део нове Владе Ане Брнабић. До пре само неколико месеци, судећи по ономе што је говорила у медијима, била је, међутим, заклети непријатељ Српске напредне странке и њених представника.

Изјавила је тако у јуну ове године, дајући нтервју за портал Б92, да странка Уједињене демократске Србије, чија је чланица била у време парламентарних избора у Србији, никада неће ући у коалицију са Српском напредном странком.

“Уједињена демократска Србија неће у колицију са Српском напредном странком. То је дефинитивно. Немамо никакав разлог за таквом коалицијом. Да ли ће друге опозиционе групе које уђу у Скупштину – не могу да говорим у њихово име. Пропаганда је свакодневна и алат власти, пре свега Српске напредне странке и пропаганда се свела на то да се пет дана пљује по Европи, по свему што је европско, а шести дан виче “Европа за нашу децу”. То није нормално. И то је начин против којег смо”, изјавила је она тада за поменути медиј и додала:

“Ја хоћу да вратим добре вести у Србију и да их правим заједно са људима, ја хоћу да окруним то насиље у јавној сфери, хоћу да окруним манир људи да зато што си из СНС-а можеш да кињиш неког свог запосленог. Не може, човече, не може. Хоћу да делегитимишем ругање владавини права, ругање процедурама, то је заједничка штета.”

И то међутим, није био ни први, а ни једини пут да Гордана Чомић о Српској напредној странци и њеним члановима говори као о насилницима са којима не жели да има апсолутно ништа.

“По вољи и слободном избору да се власти која се дере на људе супротставимо по њиховим правилима, а никако њиховим начином, по привржености ЕУ и свести колико пристојних, вредних људи у Србији каже “немам за кога да гласам”. Власт у Србији се осам година обраћа искључиво својој подршци, хранећи је нетрпељивошћу према опозицији, негујући вербално смеће уместо језика у институцијама, медијима и целом јавном простору и тако чува стабилну подршку од око 1.800.000 људи. С друге стране, постоји око 1.600.000 људи који су против власти, изразито, али се осећају осујећени јер не виде политичку артикулацију свог става, па кажу “не могу ове очима да видим, али немам за кога да гласам”. Такво је стање лоше и за власт и за опозицију, оно доводи до сукоба “једних против других” или “свих против свих” и то је деструкција свега у друштву, шта год пропаганда власти причала друкчије, то је живот. Зато што то знамо и о томе говоримо као о свом задатку, зато смо друкчији од других, хоћемо да крунимо сво то насиље, јер насиље није политика”, рекла је она за Блиц, одговарајући на питање по чему је другачија од других кандидата на парламентарним изборима, првог јуна ове године.

Говорила је још и да је власт сатерала опозицију у ћошак, те да поједине опозиционе странке морају да се служе бојкотом, јер не постоји други начин да постигну резултат.

“Дијалог треба да постоји, али га нема. Имамо проблем са схватањем чему служи власт – ја све имам, а опозиција мора да ћути и да се понаша”, навела је Чомић у децембру 2019. године, гостујући у емисији Упитник на РТС.

Према њеним речима тада, пре него се одлучила да ипак изађе на изборе, бојкот избора је средство, а не циљ, и да је опозиција принуђена да га користи, јер људи, како је рекла у поменутој емисији, не разумеју концепт дијалога.

Председника Србије Александра Вучића, својевремено је оптужила и да крши Устав.

Чомић је, говорећи о нападу на Сергеја Трифуновића 1. јуна ове године, напоменула за Н1 да у Србији око 1,8 милиона грађана представља подршку СНС-у и председнику Александру Вучићу, који се осам година обраћа само њима док други као да не постоје.

“То је њихова стратегија. Ја је сматрам лошом, а с позиције председника Александра Вучућа и неуставном да своју подршку храни нетрпељивошћу према другима”, истакла је Чомоћ.

Додала је да власт мора да се победи по њеним правилима, али не њеним начином и зато је поручила “не имитирајте их”.

“Недопустиво је физичко насиље при прикупљању потписа и недопустиво је вербално смеће које људи размењују. Било је и једног и другог”, рекла је тада Чомић за Н1.

Подсетимо, пре него је и званично постала министарка у новој Влади, а према незваничним информацијама које је сазнао портал Нова.рс, Чомић је претходно виђена за министра за европске интеграције, али је средином недеље дефинитивно одлучено да се Чомић додели ресор људских и мањинских права.

Гордана Чомић је напустила ДС неколико месеци пре избора на којима је потом наступала као чланица Уједињене демократске Србије, заједно са бишим посланицима СДС, ДС и ЛДП и Војвођанским фронтом, предвођеним Лигом социјалдемократа Војводине.

Чомић је по струци дипломирана физичарка, а током деведесетих година је била чланица Градског, а потом и Покрајинског одбора ДС, да би од 2014. године била потпредседница те странке, генерална секретарка и чланица Председништва.

У својој политичкој каријери позната је и као активисткиња и боркиња за женска права, а од 2000. године је у континуитету била народна посланица у Скупштини Србије.