Прочитај ми чланак

Тајни снимак: ДПС ухваћен у злоупотреби власти

0

(Курир)

Медији у Црној Гори данима објављују аудио-снимке седница владајуће Демократске партије социјалиста који указују на злоупотребе те партије приликом запошљавања, доделе кредита или помоћи

afera-snimak-potresa-crnogorsku-vlast
Шеф одељења за Хрватску и Црну Гору у Генералном директорату Европске комисије за проширење ЕУ, Дирк Ланге разговарао је у Подгорици с црногорским званичницима, а једна од главних тема разговора била је афера „Снимак“ – злоупотреба службеног положаја и државних ресурса у корист владајуће партије.

Ланге је изјавио да треба покренути парламентарну истрагу навода о партијским злоупотребама приликом запошљавања у Црној Гори.

„Верујем да је најадекватније спровести парламентарну истрагу и видео сам да за то постоји спремност свих страна“, казао је Ланге новинарима у Подгорици после дводневних разговора с представницима извршне, законодавне и правосудне власти, с челницима појединих државних институција и опозицијом.

Ланге је казао да му је државни тужилац Ранка Чарапић рекла да је „спремна“ да размотри све сумње које јој се у вези с афером „Снимак“ доставе.

Медији у Црној Гори данима објављују аудио-снимке седница владајуће Демократске партије социјалиста који указују на злоупотребе те партије приликом запошљавања, доделе кредита или помоћи. Државно тужилаштво је раније саопштило да у тим снимцима, по ономе што је објављено у медијима, нема елемената кривичног дела.

Бројни правници су, међутим, указали да је прекршен кривични закон, угрожена равноправност при запошљавању и да су челници појединих државних институција злоупотребили службени положај, фаворизујући присталице, чланове и бираче владајуће партије.

Радио Слободна Европа преноси да је, иако то није било најављено, главна тема разговора Лангеа с представницима власти и опозиције била афера „Снимак“. Министар спољних послова и европских интеграција Игор Лукшић изјавио је у понедељак, поводом Лангеове посете, да су то уобичајене, редовне консултације, и да се тај европски званичник „неће посебно бавити афером „Снимак““.

Ланге се током посете Подгорици састао с министром правде Душком Марковићем и председником Скупштине Ранком Кривокапићем, а Радио Слободна Европа наводи и да је „индикативно“ да се Ланге састао и са директором Фонда рада и челницом Завода за запошљавање. Председник Скупштине Кривокапић је рекао да Скупштина, као и други надлежни државни органи, треба да поново испитају наводе у афери.