Прочитај ми чланак

ТАЈНА АЛБАНСКЕ МАФИЈЕ: Због ових кланова ЕУ не помишља на интеграцију Балкана

0

Један од главних разлога зашто Европска унија одбија проширење на читав наш регион, где је Србија као најнапреднија држава тиме највише погођена, налази се у мрежи албанске мафије, која своје пипке одавде пружа на цео свет.

На ово упозорава професор и директор истраживачког Института за европске и америчке студије у Атини Џон Номикос, тврдећи да ЕУ сада не може ни да размишља о примању нових чланица са Балкана, јер албанска мафија у својим канџама држи готово целокупну европску трговину наркотицима и људима.

(Фото: pixabay. com)

– Албански организовани криминал представља већу безбедносну претњу за западни Балкан него исламски екстремисти. Када се ради о екстремистима, против њих можете ефикасније да се борите јер они не корумпирају систем попут албанске мафије, која располаже великим новцем и лако се инфилтрира у систем. Албански организовани криминал је опасност број један у овом тренутку, у то нема сумње – поручује Номикос.

Уз подршку служби

Грчки професор тврди да албанска мафија постаје фактор нестабилности у региону и да је баш из тог разлога практично немогуће да ЕУ интегрише земље западног Балкана.

– Тренутно имамо Колумбију унутар западног Балкана и то је неприхватљиво, јер ако би те земље ушле у ЕУ, то би био вулкан који би еруптирао. ЕУ већ има велике проблеме, попут Брегзита, тешко да би у овом тренутку могла да преживи и албански организовани криминал – сматра Номикос.

Новинар и публициста Дејан Лучић, који је још пре више од 30 година објавио књигу „Тајне албанске мафије“, каже да су албански криминалци структурално потекли из америчких, британских и немачких служби (ЦИА, МИ6 И БНД).

– Њихов главни бизнис је трговина дрогом. Важно је рећи да албанска мафија није самоникла, већ су њени идеолози тајне службе које штите њихове прљаве послове. Осим трговине наркотицима, озбиљан бизнис им је и трговина органима – истиче Лучић.

Најопаснији на свету

Он наводи да је мрежа албанске мафије исплетена спрегом разних криминалних пословања, пре свега породичног типа. Постоје практично секторски подељене интересне сфере у које нема међусобног мешања.

– Породични бизнис одликује албанске мафијаше, што подразумева неколико кланова. У оквиру једног клана нема једног шефа, него више њих, али сви они гарантују сопственим животом да се неће мешати у послове другог клана. Албанцима је завет ћутања јачи од сваког закона, а ко га прекрши, ставља целу своју породицу у ситуацију да брзо буде збрисана са лица земље – каже Лучић и указује и на тесне везе албанских кланова са озлоглашеним турским криминалцима.

Некадашњи обавештајац Божидар Спасић објашњава за наш лист да племенска повезаност и немешање у туђе рејоне пословања албанску мафију чини најопаснијом на свету.

– Албанци су по много чему специфични у криминалу у односу на Италијане или Колумбијце. Немају пирамидалну структуру, већ су послови подељени између породица које међусобно сарађују. То је бизнис који обављају особе од седам до 77 година. Познати су по пословима са дрогом, трговини органима и белом робљу. Њихова скромност и привидно сиромаштво маска су за криминалне послове – закључује Спасић.

Породица, беса и бруталне казне

У суштини албанске мафије стоји породица. Дисциплина је на изузетно високом нивоу, па се непослушни брутално кажњавају. У албанској култури беса (дата реч или част) игра важну улогу у решавању међуљудских односа, а има и посебну улогу у крвној освети од племенских заједница до данас. По ступању у клан нови чланови дају своју бесу, што значи да су спремни да дају и свој живот.

Још један битан принцип је етничка припадност. Албанске банде сарађују са другим клановима, али део клана може бити само неко ко је Албанац или пореклом из Албаније, као што је то случај у огранцима мафије који послују у Америци.

Криминалци доносе политичке одлуке

Саговорници сагласни су да су прави доносиоци политичких одлука у Албанији и самопроглашеној држави Косово управо албански криминалци, који тамошње политичке лидере буквално држе у шаци. Како кажу, новац добијен од криминалних послова упумпава се у политички живот путем разних спонзорстава странака, улагањем у страначку инфраструктуру и директним финансирањем изборних кампања.

Главни кланови шиптарске мафије

Рудај

– најпознатији клан који се појавио у САД
– изгурали Колумбијце са тржишта илегалне трговине наркотицима
– оснивач је Алекс Рудај, који је 2006. осуђен на 27 година затвора
– баве се шверцом дроге, оружја, нелегалних миграната и фалсификоване робе
– осим оснивача, не постоји један дон који управља кланом
– послове обављају на територији северне и средње Америке

Кула, Абази, Борићи и Брокај – четири повезана клана

– Клан „Кула“ је један од најопаснијих и он контролише трговину наркотицима из Турске, а бави се још рекетирањем и прањем новца
– „Абази“ шверцује оружје и углавном послује у Италији
– „Борици“ држе проституцију у Италији и то им је главни пут за дистрибуцију наркотика
– група „Брокај“ је специфична јер је састављена од бивших припадника албанске тајне службе који из Албаније повезују криминалце са остатком света
– све их одликује јака породична веза унутар клана и повезаност међу њима која се заснива на строгој подели тржишта

Османи

– клан који највише оперише на Косову, у Црној Гори, Грчкој, Турској и Македонији
– чини га неколико браће (рођене и од стрица), који су поделили своје криминалне ресоре
– бави се шверцом наркотика, оружја, прањем новца и фалсификовањем хартија од вредности

Кељменди

– једна од најјачих криминалних породица на Балкану
– оснивач је Насер Кељменди, који је осуђен на шест година затвора на Косову
– клан се бави трговином хероином и кокаином, који се преко Балкана транспортује широм Европе

Лушња

– неформални вођа од 1997. је Алдо Баре, који служи доживотну казну у албанском граду Дренова
– послови клана Лушња везани су за Турску и нелегалан промет наркотика, отмице и наручена убиства
– бизнис клана настављају особе које нису из породице, али су опчињене ликом и делом Бареа

Краснићи

– клан предводе браћа Бруно и Самир Краснићи
– делује у САД, претежно у Њујорку, Мичигену и Конектикату
– обојица браће осуђена за вишеструке злочине, укључујући уцену, убиство, киднаповање, трговину наркотицима, пљачку и изнуду
– породичан бизнис наследили су синови и синовци браће Краснићи, који данас представљају најокорелије мафијаше у неким деловима САД