Прочитај ми чланак

Тајкуни-Борисов-ДБ: Бугарска је главни европски “мафијаш”

0

Месецима су Бугари излазили на улице сваке ноћи како би протестовали против олигарха који су на власти и чији прсти су умешани у све државне институције, од правосуђа и медија до служби безбедности и тражили оставку премијера Бојка Борисова и државног тужиоца Ивана Гешева.

Многи Бугари гневни су што њихов опстанак у најсиромашнијој држави ЕУ зависи од мафијашке елите која је изнад закона и у чијим рукама је цела економија.

Корупционашка криза која је избила овог месеца показала је сву бахатост олигарха. Скорија истраживања јавног мњења показују да 80 одсто Бугара сматра да је корупција свуда распрострањена, док више од 70 посто испитаних подржава протесте који су постали све насилнији.

Бугарска мафија
Данашњи олигарси и мафија порекло воде из комунистичких тајних бугарских служби које су попуниле вакум настао током 1990их. Преузели су индустрију, кријумчарили оружје и наркотике. Бивши рвач и агент Илија Павлов био је главни у земљи и водио је конгломерат Мултигруп. Убијен је 2003. али се његов утицај и даље осећа у земљи.

Током бурних 1990их Борисов је био шампион у каратеу и телохранитељ бившег комунистичког диктатора Тодора Живкова. Познати мафијаш Васил Костов оптужио га је да је повезан са мафијом и рекеташењем, што Борисов демантује и представља се као велики борац против корупције са чиме се апсолутно не слажу демонстранти и председник Румен Радев.

Када је Бугарска постала чланица ЕУ 2007.године, Брисел је требало да уради ревизију правосуђа и помогне у разбијању мафијашких послова у земљи али се реформа правосуђа никада није догодила и Бугарска никада није осудила ниједног високог политичара или мафијашког боса.

Данашња корупионашка криза потиче делом из чињенице да, свесни да их ЕУ неће дирати, олигарски доминирају економију користећи мафијашке технике из 1990их. Једна од главних замерки демонстраната упућених Бриселу је да ЕУ „сипа новац“ који финансира мафију у Бугарској а не инсистира на владавини права.

Такође, фармери се жале да фарме које примају милионска средства из ЕУ заправо и не постоје. Тендери за инфраструктурне програме исцепкани су на ситно како би усисали што више новца а сви послови које раде државне фирме су толико лоше одрађени да се нови уговори и средства стално траже.
Берлин и Брисел и даље не критикују Борисова будући да је он главни савезник немачке канцеларке Ангеле Меркел и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лејден у европској Народној партији.

Шта је изазвало протесте?
Буре барута запалио је бивши министар правосуђа Христо Иванов откривши да је један од главних играча из сенке, Ахмед Доган, почасни председник бугарске Турске странке и совјетски агент чије је тајно име било Сава, илегално окупирао државно земљиште како би себи изградио палату и марину и да је користио безбедносне службе као своје телохранитеље.

Овакав потез моћника није неуобичајен за Бугарску, наружену тајкунским зградуринама, али је овога пута случај експлодирао у праву криз владавине закона. Председник Радев тражио је да Доган и његов сарадник, медијски могул Дељан Певски престану да користе агенте служби безбедности као своје телохранитеље, на шта му је одговорио државни тужилац Гапеш тако што је наредио рацију и хапшење двојице Радеових савезника. Та одлука извела је хиљаде људи на улице 9.јула.

Борисов, коме су Доган и Певски блиски сарадници, био је принуђен да повуче агенте са телохранитељских позиција и спречи Догана да користи нафтну станицу на Црном мору као свој приватни „банкомат“.

И друга открића злоупотреба правосудног система довела су до тога да се протести распламсају иако тужилаштво и влас на све начине покушавају да себе представе као борце против криминала који штите добре момке и помажу старијим Бугарима.

Ни покушаји да се политизују протести и представе као покушај Радева и његове про московске Социјалистичке партије да дођу на власт, нису успели да разувере демонстранте који оптужују Борисова и његову клику за опште распрострањену корупцију.

Демонстранти су додатно фрустритрани чињеницом да је живот у Бугарској немогућ без веза и познанстава и мита, где чак и посао у градској чистоћи значи „чашћавање“ некога било новцем било кобасицама, као што је то био случај са чланом Борисобе ГЕРБ партије Живком Мартиновим који је од једног бизнисмена тражио мито у виду суџука.

Због тога не чуди, наводи Политико, што су демонстранти најавили ново масовно окупљање за четвртак.