Прочитај ми чланак

Тајкун тражио убицу за Вучића, Дачић најавио смене због прислушкивања!

0

Београд – Генерали из врха српске полиције већ дуже време прислушкују председника Србије Томислава Николића а пре неколико дана практично први оперативац и шеф Криминиластичке полиције Родољуб Миловић лично је потписао налог да се прислушкује и други човек Владе и Министар одбране Александар Вучић.

Коинциденција је да је налог за прислушкивање Вучића потписан истог дана када је у јавности избио сукоб између првог српског тајкуна Мирослава Мишковића и Вучића. Вучић је изјавио да Мишковић коће да избаци СНС из Владе и да за председника Владе постави свог „брата по новцима“ Драгана Ђиласа.

Истовремени, добро обавештени Информер објављује да је један српски тајкун пре неколико дана у Бечу тражио од једног албанског нарко боса да „уклони“ потпредседника српске владе Александра Вучића. Ова информација потиче од црногорске тајне полиције која је о овоме одмах обавестила српску БИА. Према њиховим информацијама албански бос је одбио да „одради“ Вучићеву ликвидацију.

Међутим, ако се ове две информације повежу можемо се питати да ли налог за прислушкивање Вучића значи и логистичку подршку за његово праћење и евентуалну „елиминацију“. Поготово, ако имамо у виду трагичне догађаје из не тако давне прошлости. Сећамо се да је полиција пратила и прислушкивала новинара Славка Ћурију, чак је давала и логистичку подршку убицама. Готово идентичан случај се догодио и политичару Ивану Стамболићу. Вук Драшковићје данима сниман, сликан и праћен пре него што је у извршен атентат на њега у Будви.

Иако су директор полиције Вељовић и његов министар и председник Владе Србије Ивица Дачћ запретили да ће бити смењени и ухапшени сви који су учествовали у овом скандалу, од тога за сада нема ништа. Невероватно је да Вељовић није знао шта потписује човек од његовог највишег поверења и готово једну деценију први сарадник Миловић. Још је невероватније да Миловић не зна ко му је наредио да прислушкује Вучића. Уколико је реч о истом тајкуну који је тражио у Бечу човека који би ликвидирао Вучића, онда је све јасно као два и два.

Дачић најавио смене због прислушкивања
Београд – Ако се утврди одговорност полиције за прислушкивање Николића и Вучића, целокупан врх полиције биће смењен, ухапшен и процесуиран, каже Ивица Дачић за „Блиц“.

Премијер и министар унутрашњих послова мајавио је да ће покренути иницијативу за промену регулативе која треба да има за циљ увођење веће цивилне контроле рада полиције и да је последња у низу опомена случај прислушкивања председника Србије и првог потпредседника Владе.

Дачић је наложио Дирекцији да достави извештај поводом тврдњи председника и потпредседника Владе да су прислушкивани и дао налог Унутрашњој контроли да спроведе истрагу.

„Према закону, полицијом руководи директор полиције. Министар не одобрава и не даје сагласност за спровођење акција , као ни прислушкивања и праћења. Такав случај је и сада“, рекао је Дачић и додао да рад и функционисање виталних служби државе треба да вратити у законске оквире јер за то у овој влади постоји сагласност.

„Биће расписан конкурс за директора полиције. У претходној влади није постојала воља за смену директора, па чак ни кад му је истекао мандат. Демократска странка је захтевала да он остане до расписивања конкурса. Зато све треба да се врати у законске оквире и распише конкурс за директора полиције“, истакао је он.

Дачић и Вучич су разговарали о случају прислушкивања и договорили се о покретању истраге.

„Овај случај прислушкивања не може се ни на који начин доводити у вези са Владом и то су малициозна тумачења. Ово нема везе са политиком на страначком нивоу, односно са партијама, већ са појединцима и њиховим интересима“, поручио је Дачић.

Афера о откривеном прислушкивању Вучићевог телефона већ четири дана потреса врх МУП-а, а као кривац означен је Родољуб Миловић, шеф Управе криминалистичке полиције, по чијем је налогу узет листинг Вучићевог телефона, пренео је „Блиц“.

Миловић, од кога је затражен извештај, навео је на пет страна да се у Управи криминалистичке полиције дешавају ствари мимо његове контроле. Он је додао и да не зна да је тако нешто потписао.

Директор полиције Милорад Вељовић најавио је да ће од понедељка покренути истрагу поводом прислушкивања председника и потпредседника Владе.

„Пошто сам тренутно на боловању, од понедељка ћу да прекинем боловање с намером да утврдим потпуно чињенично стање везано за ове догађаје. Оно што се бојим, то је чињеница да смо ми као радна група ушли у озбиљне провере везано за приватизације 24 фирме и не бих желео да се на овакав начин користе овакве ствари како би се осујетио рад ових група“, каже Вељовић.

Подсетимо, БИА је информисала Вучића да је део МУП-а издао налог да му се прислушкује телефон, а да председника Николића прислушкују већ дуже време. То је потврдио и председник државе током гостовања на РТС-у.

Према писању „Политике“, на 16 контролисаних објеката Републичког хидрометеоролошког завода случајно је пронађено више од 430 антенских уређаја непознатих власника и нејасног порекла. РХМЗ је размере илегалног прислушкивања у Србији нехотице открио, истражујући у каквом су стању радарски системи за одбрану од града.

 

(Правда, Блиц)