Прочитај ми чланак

Тајац у Скупштини на говор Вучића: Алексић развалио СНС, беснеле Кисић и Брнабић!

0

Посланици у Скупштини Србије расправљаљају и данас на посебној седници о Извештају Владе о безбедносној ситуацији у Србији, а након масовних убистава на Врачару и у Младеновцу и на иницијативу дела опозиције. На дневном реду би данас требало да буде и Иницијатива за формирање Анкетног одбора ради утврђивања чињеница које су довеле до трагедија и предлог за гласање о неповерењу министра унутрашњих послова Братислава Гашића.

16:25
Алексић подсетио Брнабић на њену велику срамоту, а онда пустио говор Вучића
Мирослав Алексић подсетио је премијерку Србије на фотомонтажу коју је објавила на Твитеру.

„Ова фотографија је ваша, госпођо премијерко. Смејете се и ви, и Александар Вучић и Синиша Мали, са широким кезом. Није тачно да људи не подносе оставке, подносе широм Европе и света за много мање трагедије. Ви сте се јуче понашали као да сте на пријемном за глуму. Све време је било обиље политиканства и неистина… Само да бисте рекли да је све у реду и да све то ради нека ‘зла опозиција'“, рекао је он.

Алексић је навео пример заменика Ангеле Меркел, Армина Лашета, који је поднео оставку због тога што је објавио фотографију на којој се смејао у тренутку кад су једну регију Немачке погодиле поплаве.

„Насмејао се као ви за жртве, али је поднео оставку. Кажете да није људски и коректно тражити да неко поднесе оставку у овакој ситуацији. Не говорите истину, а ево ја ћу вам потврдити да не говорите истину“, рекао је Алексић, а затим је пустио говор Александра Вучића из доба кад је био опозиција.

Затим је пустио кратки исечен снимак из говора Александра Вучића у коме тражи оставку Ивице Дачића.

Реч је о говору из времена док је лидер Српске напредне странке и председнички кандидат био Томислав Николић, чија се фотографија види иза младог Вучића. Дачић, садашњи министар спољних послова, у време овог Вучићевог говора био је министар унутрашњих послова.

У једном тренутку почела је расправа између премијерке Брнабић и Дарије Кисић с једне стране и Алексића с друге стране. Кисић је реагујући на говор Алексића поручила да би требало да га буде срамота, након чега ју је Алексић подсетио да је министарка за бригу о породици. Током говора Алексића негодовала је министарка правде Маја Поповић, јер ју је Алексић питао шта је урадили тужилаштво да спречи оно што се догодило у Младеновцу и зашто раније није процесуиран убица ако је постојала основа.

„На све ове ствари ви одговарате бахато, безобзирно и искључиво се обраћате вашим медијима. Кажете да нисте криви ништа, да је крив неко други, ситуација у друштву.. Као одговор кажете да ћете да направите митинг који ће бити ‘највећи у историји’. Какав митинг, људи? Па мртва су деца. Је л’ мислите да ови људи овде долазе од силе, да их терају стране службе и опозиционари? Не, не долазе они због опозиционара, већ због своје деце и своје будућности. А знате шта ви радите као одговор? Уместо да поднесете оставке, ви кажете да нема аутобуса за 26. мај за екскурзије, отказују се. Не могу деца да иду на екскурзије, јер мора 2.000 аутобуса да дођу за Београд. Геронтолошки центри праве екскурзију да дођу 26. у Београд. Све општине, сва јавна предузећа и министарства имају квоте и задатке. Разрезали сте им свима. Па вам је то мало, па ћете да доводите не знам одакле, Македоније и из Мађарске. Све живе уцењујете, који год имају уговор у јавном сектору и притискате их да дођу ту под претњом да ће изгубити све. Па ви ове грађане држите у гету. Приватницима налажете да морају да пошаљу одређени број људи под претњом да ћете им послати инспекције и да ћете их кажањавати. Тако правите митинг. Хајде позовите и ви, госпођо Брнабић, Вучић, Бата Гашић… Позивите људе као и ми преко медија, друштвених мрежа. Да видимо колико ће људи да вам дође без притисака, плаћања, аутобуса и свега осталог. Хајде, урадите то“, поручио је Алексић.

16:01
Брнабић и Ћута у расправи

Премијерка Србије Ана Брнабић навела је да се са Протеста против насиља позива на убиство Александра Вучића. Њу је посебно погодило зато што је речено да су представници власти „личности без интегритета“. Она је рекла да поштује сваки протест, али да је њено питање зашто се малтретирају грађани.

„Шта су вам криви грађани, зашто они два сата не могу да прођу. Зашто? Зашто их малтретирате. Зашто „Протест против насиља“ мора да буде насиље над другима? Немам ништа против мирних протеста, али да се не малтретирају намерно други грађани“, рекла је она.

Премијерка је поново лицитирала са бројевима учесника протеста, а затим је поручила опозицији да им жели „успешне просвједе“.

„Тако говорите у хрватским медијима зато што вас не разумеју да су то протести“, рекла је унука усташког сатника Стјепана Брнабића.

15:55
Говор Ћуте због ког су напредњаци почели да вичу

15:42
Гашић: Прошли пут сам признао грешку

Министар полиције Братислав Гашић рекао је да је „прошли пут кад је направио грешку“ он се „извинио грађанима и поднео оставку“.

„Сада кажете да народ демонстрира, али да ја ништа нисам крив. Не разумем“, рекао је Гашић.

Он је рекао да Јовановић не зна велики део ствари из истраге везано за случај у месту Дубона и маскару који се догодио у местима у околини Младеновца и Смедерева.

„Није тачна прича да је он имао дозволу за оружје. Његов отац јесте, али му је одузета“, рекао је Гашић.

Он је рекао да има „лични интегритет и дигинтет“.

„Што се тиче мог личног дигнитета и интегритета и свега. Постоји он и те како јако. Али постоји и мој шеф и мој председник и моја странка због које сам ја, као један једини Србин у историји, могао да будем минситар одбране, полциије и директор БИА. Хвала мом шефу и мојој странци на томе. Без њихове подршке ја то не бих могао да будем“, рекао је Гашић.

15:26
Ћута послао поруку Брнабић и Гашићу
Посланик Александар Јовановић Ћута рекао је да ће за око два сата испред Скупштине доћи до скупа на ком очекује да ће бити, како каже, 150.000 људи.

„Добродошли у Београд. За мање од 2 сата овде ће скупити надам се 150.000 људи, а 9.000. Сви они који мисле да руше овај протест тако што ће на њега да убацују разне Миловане Бркиће, позивам да то не чине“, рекао је Јовановић.

Он је питао Ану Брнабић какве везе она има са изборима.

„Могли бисте једном да се појавите на некој листи, да видимо какав је ваш легитимитет и капацитет. Кажете да се власт преузима на изборима, па што се не кандидујете? Могли бисте једном да се појавите на листи. Исто важи и за све вас, који сте инсталирани овде од стране једног човека. Ево га господин Гашић… Да подсетимо грађане да ово није први пут да летите са функције“, рекао је Ћута.

Он је рекао да је Гашић претходно изгубио функцију кад је увредио новинарку.

„Зато сте отишли. Јесте сами дали оставку или вас је можда неко сменио, као што ће сад да вас неко смени или постави. Само што сада тај који вас поставља и смењује више не одлучује о вашој функцији. О томе ће за мање од два сата овде одлучивати грађани“, рекао је он.

15:17
Наставља се седница

Седница је настављена расправом посланице „Заветника“ Бојане Букумировић и премијерке Ане Брнабић о томе какав је положај омладине у Србији.

14:43

Орлић одредио паузу од сат времена

Након излагања министарке за бригу о породици и демографију Дарије Кисић, која је одбацила оцене премијерке да је у случају злостављане девојчице из Мирјева систем заказао, Орлић је одредио паузу од сат времена.

Кисић је рекла да се девојчица добро опоравља у Тиршовој, да је стављена под привремено непосредно старатељство одељења Палилула. Она је додала да је покренут поступак лишавања родитељског права за оба родитеља.

Такође, како каже, извршен је избор адекватне хранитељске породице у коју ће дете бити смештено по завршетку лечења.

13:50

Премијерка тврди да у случају „Рибникар“ систем није заказао

Премијерка Брнабић поновила је да у случају Основне школе „Владислав Рибникар“ систем није заказао.

„Да се то десило у некој другој школи, у некој у сиромашнијој општини, да људи нису имали новца, да су били надничари који су радили радили по 16 сати дневно, да није било психолога и педагога, овде је било и психолога и педагога, и немојте ми добацујете ‘један’, и ја кад сам ишла у Основну школу ‘Стеван Дукић’ на Карабурми, такође је био један, па није било масовних убистава. Има само 37 школа у Србији – 29 основних и осам средњих – где нема педагога и психолога“, рекла је.

„Не кажем да систем није заказао никад, у овом случају није заказaо. То чини ову ствар још тежом за разумевање, узрок је нејаснији, решење самим тим теже. О томе треба да причамо на озбиљан начин, а не Вучић је крив, СНС је крива“, додала је Брнабић истичући да примера ради систем јесте заказао у случају злостављане девојчице у Миријеву.

13:45

Жесток лапсус Ане Брнабић

Брнабић је на данашњем заседању имала и лапсус који је изазвао лавину коментара на друштвеним мрежама.

Наиме, приликом говора који је држала, рекла је да се власт у Србији неће мењати на изборима.

„И да вам кажем још једном, вама и вашим коалицијоним пратнерима. Нико никога неће јурити по Србији, у Србији се власт неће мењати на изборима, у Србији неће бити Мајдана“, рекала је у жару „борбе“ премијерка.

13:42

Брнабић за сва дешавања након два масакра оптужује „стране службе“

Премијерка Брнабић је изјавила да је све што се дешава након два масовна убиства у Србији „директно масло страних служби“.

„Ово што се дешава је директно масло страних служби и директна дестабилизација Републике Србије. И поштовани грађани Републике Србије, да не би извлачили моје речи из контекста, нисам причала о трагедијама, причала сам о свему ономе што се дешавало након трагедија, што се сваки дан појачава, то да је Ивица Дачић напустио седницу Владу може да пласира само неко ко жели да дестабилизује Србију, то је лако проверљива лаж“, рекла је Брнабић.

Да министар Дачић није напустио седницу Владе потврдила је и посланица социјалиста Снежана Пауновић.

12:08

Посланици ДС и Заједно – Морамо напустили седницу

Посланици Демократске странке и коалиције Заједно – Морамо одлучили су да напусте седницу Скупштине Србије. То су саопштили на конференцији за новинаре у холу парламента.

„Они ово користе за разводањавање приче и да се све ово што се дешава спусти на ниво да утишао протесте, са друге стране да би довео до било каквих промена. Морамо да доведем ред у државу, правду у друштво, да доведемо политички одговорност на јавну сцену“, рекао је Зоран Лутовац, лидер ДС.

Након Лутовца, медијима се обратио и Небојша Зеленовић који је подсетио на случај убиства од пре 12 година у којем је убијено и једно дете, када је тадашњи члан опозиционе Српске напредне странке Александар Вучић позвао министра Ивицу Дачића да одмах поднесе оставку.

11:28

Гашић рекао да немају ниједно нерешено убиство. Масно је слагао

„Разумем ја зашто желите моју смену. Не због мене већ мог председника. Не због мене већ због моје странке“, рекао је Гашић одговарајући на питања Обрадовића.

Рекао је да неће да дозволи никоме да тврди да полиција не ради свој посао.

„Питате ме шта то кријемо. Па ништа. Знате где је био школски полицајац. Он је био на вратима по процедури тог јутра док сви не уђу у школу. Где је видео надзор? Ту је и изузет је као доказни материјал. Полицију је звала помоћник директора школе. И то знате. Али ја не могу да износим детаље који су јако битни за истагу. Непуних 20 минута после овог злочина стигла је Даница Грујичић, затим министар Бранко Ружић, а затим и ја“, рекао је Гашић.

Ако причамо о злочину у Младеновцу, ако питате о одговорности, сви је сносимо заједно.

Гашић је рекао да је зољу на зграду Железничке станице у Смедереву, за коју каже да је напуштена, испалио психијатријски болесник.

Гашић је затим рекао да треба да се демократе присете колико је било масовних злочина од 2000. до 2012, у време, како је рекао, „када су вам убили премијера“.

Министар унутрашњих послова изјавио је да у нашој земљи не постоји ниједно нерешено убиство. Међутим, макар према информацијама које су доступне јавности, ова тврдња није у потпуности тачна.

„Немамо ниједно нерешено убиство или покушај убиства. Ниједно. У првих 24 сата полиција у задњих шест месеци решава кривична дела“, рекао је данас министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

11:28

Гашић о убиству на Врачару и убиству Ђинђића

„Разумем ја зашто желите моју смену. Не због мене већ мог председника. Не због мене већ због моје странке“, рекао је Гашић одговарајући на питања Обрадовића.

Рекао је да неће да дозволи никоме да тврди да полиција не ради свој посао.

„Питате ме шта то кријемо. Па ништа. Знате где је био школски полицајац. Он је био на вратима по процедури тог јутра док сви не уђу у школу. Где је видео надзор? Ту је и изузет је као доказни материјал. Полицију је звала помоћник директора школе. И то знате. Али ја не могу да износим детаље који су јако битни за истагу. Непуних 20 минута после овог злочина стигла је Даница Грујичић, затим министар Бранко Ружић, а затим и ја“, рекао је Гашић.

Ако причамо о злочину у Младеновцу, ако питате о одговорности, сви је сносимо заједно.

Гашић је рекао да је зољу на зграду Железничке станице у Смедереву, за коју каже да је напуштена, испалио психијатријски болесник.

Гашић је затим рекао да треба да се демократе присете колико је било масовних злочина од 2000. до 2012, у време, како је рекао, „када су вам убили премијера“.

11:14

Питања на која министар Гашић није одговорио

Посланик Бошко Обрадовић је упутио бројна питања министру Братиславу Гашићу око реакције и рада полиције у случају масакра у школи Владислав Рибникар и у Младеновцу.

Тако је Обрадовић питао следеће:

„Где је био школски полицајац у време масакра, где је било приватно обезбеђење у време масакр, где је био директор и секретар школе?

„Да ли је могуће да за време од пола сата колико је трајао масакар нико није позвао полицију?“

„Да ли је могуће да дечак буде тако хладнокрван убица? Где су снимци са надзорних камера школе? Зашто полиција на време није реаговала у случају убице у Младеновцу?“

„Читаво село је о томе знало? Зашто је за 600 полицајаца било потебно 10 сати да ухапсе убицу?“….

11:07

Обрадовић позвао Вучића да откаже контрамитинг

„Запањујућа је неспремност представника власти да преузме договорност за све оно што су радили последњих једанаест година. Зато је неопходно да поднесете сви оставке на своје функције“, каже Бошко Обрадовић, лидер Двери.

Он је предложио формирање прелазне техничке владе која ће водити државу до наредних избора и обезбедити слободу медија. Истовремено, како предлаже Обрадовић, Александар Вучић треба да откаже контрамитинг јер ће његовим одржавањем само повећати поделе и тензије.

Позвао је све грађане на Спасовданску литију 25. маја.

10:51

Да ли је Гашић запретио Лазовићу у скупштини

Министар Братислав Гашић је након говора премијерке пронашао извештај о масакру у Младеновцу и изнео податке шта је све МУП предузео поводом свих проблема и инцидената које је убица правио.

Реаговао је и поводом позива који је Лазовић упутио грађанима да дођу на данашње демонстрације у Београду које су заказане за 18 сати.

„Није нормално да баш ви позивате лично на демонстације против насиља, а знате зашто то кажем“, рекао је Гашић без објашњења нашта је тачно мислио.

Премијерка Ана Брнабић је након тога оптужила опозицију да лаже, да није тачно да нису разоружавали Србију и да свесно износе неистините податке.

Након тога је уследила бурна реакција дела посланика Демократске странке и Двери.

10:37

Лазовић: Премијерка намерно трошила време да јој не би постављали питања

Посланик Радомир Лазовић шеф зелено – леве посланичке групе Не давимо Београд – Морамо оптужио је премијерку Ану Брнабић да је намерно дуго причала на јучерашњој седници како опозициони посланици не би могли да постављају питања.

Након тога се јавила премијерка са тврдњом да то није тачно, те да је и данас ту како би одговорила на сва питања.

10:32

Гашић износи извештај о безбедности

Извештајем о безбедносној ситуацији у Србији почела је седница Скупштине Србије. Извештај износи министар одбране Братислав Гашић чију смену тражи део опозиције.

Он је прочитао део извештаја о безбедносној ситуацији и инцидентима у школама током прошле и ове године. Навео је шта је тим поводом предузето и које превентивне мере је МУП предузео.

Извештај о околностима убистава у Младеновцу, околностима које су томе претходиле и шта је тим поводом МУП урадио Гашић није прочитао. Документ са тим подацима није могао да нађе у својим папирима, па је рекао да ће се касније са тим подацима обратити.

10:04

Најупечатљивија сцена првог дана расправе у Скупштини

Једна сцена облежила је расправу у Скупштини током јучерашњег дана. Током излагања Ана Брнабић, посланици опозиције све време држали су транспаренте са њеном фотомонтажом објављеном на инстаграму. Реч је о фотографији на којој је фотошопом мултипликовала себе, Вучића и Синишу Малог уз поруку: „Још мало, па ћемо на Газелу“. На папиру који су опозициони посланици држали писало је: „Шта је смешно?“.

09:51

Тачке дневног реда – Безбедносна ситуација, извештај РЕМ и Гашић

Пред посланицима су четири тачке дневног реда, а поред извештаја о безбедносној ситуацији, ту су и извештај РЕМ-а о надзору комерцијалних телевизија са посебним освртом на извештавање у случајевима насиља, као и формирање Анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности како је до недавних трагедија дошло. На дневном реду је и изгласавање неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

Посланици ће расправљати о свакој тачки појединачно, односно не води се обједињена расправа.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је јуче да шефови посланичких група из опозиције, која је тражила ову расправу, нису гласали за дневни ред.

У парламенту су јуче били премијерка Ана Брнабић, као и министри Братислав Гашић, Даница Грујичић, Дарија Кисић, Маја Поповић и Никола Селаковић.