Прочитај ми чланак

ТАДИЋ: СНС ме назива усташом

0

Обећања дата својим гласачима нису испунили, међутим, данас када је дошло време да се испуне и обећања о предаји Косова, дата међународној заједници, поново се појавила потреба да мене називају усташом, каже бивши председник Србије Борис Тадић у изјави за медије.

Није први пут да ме припадници ове власти називају усташом. Раније су то чинили да би представили моју националну политику као издајничку, обећавајући грађанима да ће поништити све што је испреговарано са Приштином, док су иза кулиса међународној заједници обећавали сервилност управо по том питању какву ниједна друга власт у историји решавања косовског проблема није имала, оценио је Тадић.

 

Фото: Јутјуб

 

Обећања дата својим гласачима нису испунили. Међутим, данас када је дошло време да се испуне и обећања о предаји Косова, дата међународној заједници, поново се појавила потреба да мене називају усташом, додаје Тадић.

Овај пут, како наводи, повод су пронашли у речима Жарка Пуховског, коме наравно нисам никада ни рекао, а камоли обећао да ћу ићи у Блајбург, како год он интерпретирао наше разговоре на ту тему или како год режимски медији интерпретирали његови речи.

Према речима Тадића, само идиот може да помисли да је намеравао да одаје пошту усташама у Блајбургу и тога су, како је рекао „наравно свесне и политичке хуље и криминалци Вучићевог режима“.

Међутим, како је рекао, њима таква лаж служи да у тренутку када је Вучић притеран да испуни своја обећања дата пре избора 2012. године да ће, за разлику од мене, сервилно колаборирати на теми Косова, потребно је све непријатне сведоке такве колаборације назвати усташама, издајницима и кривцима.

„А свакако да сам ја најнепријатнији сведок резултата косовске политике бивше власти и истине о отвореном простору који је Вучић имао да сачува оно што у рату није изгубљено, као што смо то ми чинили“, навео је Тадић.

„Ипак, за катастрофалну косовску политику коју је водила ова власт неко мора сносити историјску одговорност. За предају онога што ни у рату није изгубљено, неко мора бити ”издајник”, истиче Тадић.

Управо зато, како каже Тадић, „Вучић бесомучно лаже јавност како су његови потези изнуђени грешкама бивше власти, док његови криминални таблоиди проналазе нове начине да ја будем називан издајником“.

По истом моделу, додаје он, „Вучић и његова братија, у тренутку када све шефове наркокартела ослобађају судског гоњења опструкцијом и застаревањем процеса, све оне који су ризиковали живот гонећи те криминалце и заплењујући тоне кокаина, називају криминалцима и пљачкашима земље“.

Вучићева девиза ”држ’те лопова” је једна од ретких ствари у којима је доследан и која се не мења. Не мења се ни лажовски и криминални карактер ове коалиције, која је опустошила земљу деведесетих и учинила да заостајемо за развијеним земљама пола века, а сада и деценију и за земљама Балкана, додаје Тадић.

Зато, сматра он, „морају друге називати криминалцима и усташама. Стратешке циљеве и идеологије мењају када год им је то од користи, али увек остају патолошки лажови и лопови, надмашујући и Гебелса и Ескобара“.

Исти они који су били власт и деведесетих, који су потписали и Кумановски споразум, исти они који су ми јавно претили смрћу због европске политике и бриселског дијалога и називали ме усташом због извињења за ратне злочине и политике помирења, истиче Тадић.

Исти су потом, рекао је Тадић, потписали и Бриселски споразум, предајући и север као што су у прошлом мандату предали остатак Косова, постали најфанатичнији декларативни заговорници европске политике, бриселски дијалог подигли са техничког на највиши статусни ниво и одлазили у Сребреницу представљајући се као највећи заговорници и зачетници политике регионалног помирења.

Али шта год чинили, једно је за њих увек остајало исто- ни за шта нису ни сносили ни преузимали одговорност, а други су увек били криви, издајници, лопови и усташе. А циљ је увек остајао да се повик ”држ’те лопова” чује јаче, него што се лопов види, оценио је Тадић.