Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Вучић не схвата да сам ја председник независног Косова

0

Председник Косова Хашим Тачи је изјавио је данас у Минхену да дијалог о свеобухватном правно обавезујућем споразуму Косова и Србије треба да се настави без условљавања, те да резултира обостраним признањем и чланством Косова у Уједињеним нацијама.

„Односи између Косова и Србије су се компликовали. Имамо старе стогодишње проблеме и непријатељства и последње свеже после рата на Косову 1999. У њему је било 20 хиљада жртава и нико за то није кажњен. Народ Косова је много пропатио због етничког чишћења“, рекао је Тачи на панелу „Безбедност у Југоисточној Европи“.

Хашим Тачи / Print screen Youtube

Тачи је рекао да цео свет зна о етничком чишћењу на Косову 1998 -1999. године које је спровела српска држава.

Говорећи о Зајединици спрских општина, Тачи је рекао да су се сагласили да се она формира, али на основу Устава и закона Косова.

„Неспоразум је овде у томе да председник Србије Александар Вучић не схвата да сам ја председник независног Косова, кога је признало више од 100 држава. Ја и даље верујем у могућност постизања споразума, иако то изгледа немогуће. Зашто верујем? Јер има спремности да се седне и разговара. Са Вучићем смо сели и разговарали. Има оних који предлажу увођење виза измедју Албанаца и Срба. Знам да је потребан компромис између представника Приштине и Београда“, рекао је Тачи.

Тачи је рекао да ЕУ посредује у процесу преговора са Србијом и да САД подржава постизање решења.

„И САД подржава решење, како што се видело из писама председника Доналда Трампа. Оно што је ново је, а ја се надам, да ће и Русија подржати решење између Косова и Србије. Ја сам изузетно убеђен да ће нам међународни представници помоћи у постизању споразума“, казао је косовски председник.

Тачи је поновио да дијалог треба да се настави без претходних услова и додао да је Приштина има добру вољу како би се постигао коначни споразум.

Према његовим речима, неопходни су флекисибилност и креативност како би се очувао мултиетнички карактер на Косову и додао да ће се добри односи између Срба и Албанаца одразити у свим земљама у региону, посебно где живе Албанци.

На Косову је данас почело обележавање 11 година од независности Косова.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!