Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Време није наш савезник, ако ове године не направимо споразум са Србијом…

0

Приштина -- Хашим Тачи оценио је да ако ове године не буде постигнут правно обавезујући споразум између Косова и Србије може доћи до опасне зоне и дестабилизације региона.

„Желимо да једном за свагда појаснимо наш однос као државе са државом Србијом, што се може постиц́и само кроз дијалог који ц́е имати јасне рокове, прецизне циљеве, гаранције и међународну подршку САД и ЕУ. Не сумњам да ако ове године не направимо правно обавезујући споразум између Косова и Србије, ући ћемо у опасну зону односа који би могли да дестабилизују цео регион“, рекао је Тачи на отварању конференције „Глас народа“.

© AP Photo / Hektor Pustina

Он је нагласио да ситуација и недавни догађаји уопште нису обец́авајуц́и и да се ствари уопште не крец́у.

„Упркос недавним иницијативама за отварање дијалога, резултат је нула. Недостатак дијалога и могуц́ност постизања споразума за нормализацију односа између Косова и Србије је највец́и могуц́и ризик за безбедност и стабилност Косова“, рекао је он.Косовски председник је рекао да је задовољан што сценарио „корекције граница“ у истраживању има највец́у грађанску подршку.

„Сви ми овде смо свесни да не можемо да чекамо још двадесет година да једном за свагда окончамо односе између нас и Србије. Време није наш савезник. Статус кво у овим извештајима са Србијом је нестабилан. То је јасно доказано у вашем истраживању, према којем је више од 91 одсто испитаника против статуса кво“, рекао је Тачи.

Он је навео да као председник Косова има моралну дужност да учини све да помогне да се Албанци који живе у Прешевској долини придруже Косову на потпуно миран и демократски начин.