Прочитај ми чланак

ТАЧИ: У дијалог без услова да се укључе САД, царине Србији праведне и остају

0

Косовски председник Хашим Тачи је у интервјуу шпанском листу Вангвардија изјавио да Америка треба да се заједно с ЕУ укључи у дијалог Приштина-Београд који се мора наставити без икаквих предуслова, а Србији уведене царине су "праведне, оправдане и неће бити укинуте".

Тачи је, истичући ставове за сусрет са српским председником Александром Вучићем 1. јула у Паризу, каже каталонски дневник Вангвардија, додао да „само кроз дијалог може да се додје до коначног споразума Косово-Србија о узајамном признавању“.

Хашим Тачи / Print screen Youtube

„Тај споразум ће бити правно обавезујући и“, навео је Тачи, „њиме би била закључена сва отворена питања измедју Косова и Србије“.

Он је додао да се залаже за „отварање граница, а не мењање граница“ и, како је рекао, Косово неће „пасти у замку Србије која говори о Великој Албанији или Великом Косову, јер Косово је суверена земља“.

Вангвардија такодје подсећа Тачија да је помоћник америчког државног секретара Метју Палмер предочио да „косовске власти морају да укину намете од 100 одсто на увоз из Србије јер је то препрека за преговоре, не само са Србијом, већ и са ЕУ нагласивши да је сад најбољи тренутак за преговоре“.

Тачи је на то узвратио да су „царине одлука једне суверене државе, праведне су, оправдане, неће бити укинуте и морају се поштовати“.

Косовски председник је оценио да је „сад час да Европска унија делује јединствено и усаглашено са Сједињеним америчким државама да би се цео овај поступак окончао ове године“.

„Наш циљ је да постанемо чланица НАТО и ЕУ и да имамо специјалне везе са Сједињеним америчким државама“, преноси Тачијеве речи Вангуардија која истиче да је интервју дат поводом обележавања 20-годишњице окончања рата у Приштини „у присуству Била Клинтона, Медлин Олбрајт и Веслија Кларка“.

Вангвардија о том обележавању краја интервенције НАТО на Косову доноси посебан извештај под насловом „Клинтон ‘председник’ Косова“.

У интервјуу је Тачију постављено и питање „зашто је на тој прослави било мноштво америчких застава на улицама, а ниједна једина застава Европске уније?“

И, наводи каталонски дневник, Тачијев одговор је гласио: „Хмм, ми смо у региону највише проевропски настројен народ, а највише Америци смо наклоњени у свету…и верујем да се то питање поставља и зато што (садашњи) европски водји нису били на том обележавању“.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!