Прочитај ми чланак

Тачи се вратио у Брисел, чека Дачића (ВИДЕО)

0

ivica-dacic-1343860942-192803

(Танјуг, Бета,РТВ, ФоНет, РТС)
БРИСЕЛ, КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Премијер Србије Ивица Дачић и потпредседник Владе Александар Вучић, са осталим члановима делегације Београда, путују вечерас у Брисел на наставак разговора са Приштином, уз посредовање Високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, јавља РТС. Током дана, одржане су консултације на највишем нивоу, током који су претходну, девету рунду разговора анализирали председник Томислав Николић, премијер Дачић и вицепремијер Вучић. Делегација Приштине је раније потврдила да ће сутра учествовати у дијалогу у Бриселу.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је Бети да је за српску делегацију најспорнија тачка 14 предлога споразума, која се односи на чланство и учешће Косова у међународним организацијама.

„Ово представља ужасан напор јер смо данас дошли из Брисела“, рекао је Дачић, који ће у Брисел ићи са делегацијом у којој је поред Вучића, и саветник председника Србије Марко Ђурић и шеф владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

Извори Агенције Бета у Бриселу наводе да би преговарачки тимови Београда и Приштине требало би да размотре коначно усвајање предлога споразума од 15 тачака који је понудила висока представница Кетрин Ештон.

„Разлике су стварно мале. Катрин Ештон мора да састави извештај до понедељка и желела би да и једна и друга делегација још једном погледају ове предлоге и виде да ли је могуће доћи до договора“, рекла је Маја Коцијанчич, портпаролка Ештонове.

Како је данас саопштено у Приштини, косовска делегација, на челу са премијером Хашимом Тачијем, вратила се са љубљанског аеродрома у Брисел, на захтев Ештонове

Главни одбор СНС у недељу о Косову

Главни одбор Српске напредне странке одржаће седницу у недељу, 21. априла, речено је Танјугу у информативној служби те странке.

Разговори делегације Београда и Приштине уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон завршени су у среду увече без коначног договора, али је најављено да ће дијалог бити настављен.

Дачић је синоћ рекао да је понуђено било прихватљиво за српску страну, али да је Приштина минирала могућност договора увођењем нових захтева у разговоре.

Вљора Читаку такође је свом твитер-налогу написала да ће дијалог Београда и Приштине биће настављен сутра у Бриселу.

„Делегације се враћају у Брисел. Дијалог се наставља сутра. Потребан нам је споразум не само због нормализације, већ и да бисмо могли да се фокусирамо на реформе“, написала је Читаку.

И британска агенција Ројтерс јавила је, позивајући се на саопштење косовске владе, да се косовски премијер Хашим Тачи вратио из Љубљане у Брисел на захтев Ештонове и то само 14 сати након што га је напустио после девете рунде завршене без резултата.

Ројтерс наводи да је Приштина саопштила да ће наставити разговоре са Београдом у тренуцима када ЕУ врши притисак да се предузме последњи покушај да се постигне споразум који би отворио врата за почетак приступних преговора Београда са ЕУ.

Ројтерс наводи да ЕУ жели да Приштина и Београд постигну споразум пре састанка у понедељак у Луксембургу.

На том састанку биће размотрен извештај Ештонове и од њега зависи да ли ће Србији бити додељен датум за почетак преговора о чланству.

Дачић:Тачи минирао, везивао договор за чланство Косова у УН

Дачић је додао да је Београд био спреман да прихвати бриселски споразум о овлашњењима заједнице српских општина, али да је Тачи то минирао везивањем тог проблема са чланством Косова у међународним организацијама, укључујући Уједињене нације, што наша делегација није могла да прихвати.

„Било је 15 тачака, оне су за нас прихватљиве, осим те која везује питање полиције на северу са чланством Косова у међународним организацијама“, рекао је Дачић.

Он је додао да су разговори били тешки, захвалио је шефици европске дипломатије Кетрин Ештон на предлозима, који су, како је рекао, много прихватљивији него у прертходним фазама и навео да су у доста питања ставови веома приближени.

„Очигледно је да Приштина није спремна да иде до краја и опструише разговоре, па чак и прети да питање севера може решити неким другим методама, очекујући нашу нервозу и противљење. Наравно, важно је задржати разум и у наредним данима покушати да дођемо до решења“, казао је Дачић.

Српски премијер је додао и да је могуће да у наредним данима буде направљен искорак, да је Србија посвећена постизању решења, да је делегација Србије била јединствена и чинила све у складу с нашим интересима.

„Нисмо дошли да опструирамо дијалог, већ да постигнемо решење максимално правећи велике тешке и болне компромисе. Ми смо прихватили све предлоге Ештонове, док је Тачи хтео да питање полиције веже с чланством Косова у међународним орнаизацијама, што није део теме о којој смо разговарали, то је у ствари једина тема која је убачена без реда“, казао је Дачић и напоменуо да је некоректна интерпретација Тачија да је Београд одбио предлог.

„Одбили смо да питање полиције буде условљено чланством Косова у међународним организацијама, али желимо да се овај процес реши позитивно“, закључио је премијер Србије.

Косовски премијер изјавио је новинарима да је Приштина прихватила све предлоге Кетрин Ештон, укључујући и синоћне, а да је Београд одбио, али да се нада да ће у наредним минутима, данима променити мишљење.

„Ово је трећи пут да је Србија одбила, а Косово прихватило“, рекао је Тачи и додао да се „споразум не може постићи логиком и главом (Војислава) Шешеља“.

Да је наставак дијалога могућ изјавио је и саветник председника Србије Марко Ђурић, који је био у делегацији Београда која је разговарала у Бриселу, а као разлог изостајања договора навео је опструкцију косовског премијера око формулација високе представнице ЕУ Кетрин Ештон по питању полиције, али и отворене Тачијеве претње насиљем.

Ђурић је поручио да је Београд спреман да разговара, али не логиком терориста, и додао да је наставак дијалога могућ али да нови термин није заказан.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон позвала је Београд и Приштину да размотре понуђене предлоге и виде да ли договор може бити постигнут, те подсетила да до понедељка има још мало времена.

„Јаз између две стране је узак и плитак“, казала је Ештон, за разлику од њене оцене након осме рунде када је рекла да је јаз између две стране узак али дубок.

Иначе, девета рунда дијалога заказана је изненада, две стране су и раније изразиле спремност да разговоре наставе, а Ештон је упутила позив с надом да ће договор бити постигнут.

Након готово 15 сати, неколико одвојених и заједничких сусрета, пауза, вербалних сукоба и доста оштрих речи које су преговарачи упутили једни другима, овог пута дијалог је окончан тако што је до понедељка остављено време да се Београд и Приштина изјасне о понуђеном документу по принципу „цео пакет узми или остави“.

Јањић: Споразум треба да се потпише сутра у 15 часова

„По информацијама које су биле пре неколико дана, сутра би у 15 часова требало да се потпише споразум. Видећемо да ли су информације које долазе из бирократских кругова тачне. Али, верујем да јесу. Једноставно и преговарачи Србије, посебно саветник председника Томислава Николића, рекао је да је следећа рунда узми или остави, а нико не одлази (у Брисел) да би оставио“, изјавио је директор Форума за етничке односе Душан Јањић .

Он је подсетио да би потписивањем споразума била завршена ова фаза преговора, после које се од јесени наставља дијалог, који ће бити праћен преговорима о новим темама, плус о имплементацији, а све под покровитељством Дирекције Европске комисије коју води Штефан Филе.

„Да будем прецизан, Филе неће бити посредник и он је у праву када је то рекао. То није ни предвиђено, али ће његов сектор пратити спровођење. Биће пуно теже него сада. Биће укључени и (Стефано) Санино и други помоћници, биће редовних састанака, контроле на терену, све у свему, једна фаза се успешно завршила“, оценио је он додајући да је договор изузетно важан.

Тешко је, како је додао, рећи да је то историјски договор, али ће бити забележен у историји смиривања конфликта између Срба и Албанаца и онда почиње дуг рад, од најмање годину или две, на ономе што се зове „почетак нормализације“.

„Све у свему сам уверен да је то позитиван и значајан догађај за Србију, Косово, регион и Европу“, подвукао је он.

Он је рекао да треба очекивати у наредних неколико недеља реакцију Срба са севера Косова и указао да је изузетно важно да је косовска влада спремна за изборе 15. септембра.

„Врло мало времена је остало за владу у Београду да припреми Србе за излазак на те изборе. Јако је важно да изађу у што већем броју, да се Србија избори да гласају и привремено расељена лица, а да српске странке покушају да немају више од две странке, да не деле гласове, јер онда постоји шанса да се заиста учврсти српска контрола“, подвукао је он.