Прочитај ми чланак

Тачи прети и изазива инциденте на северу Космета!

0

most km

(Новости)

Север Космета одолева све отворенијим провокацијама из Приштине. Припадници шиптарске полицијске службе упадају на север и покушавају да изазову инциденте

На северу Космета живот се одвија уобичајено. Институције раде нормално, упркос огромном психолошком притиску који креира Приштина са савезницима. Све очи упрте су ка Београду, коме овдашњи српски народ једино верује.

– Последње две вечери регионална и гранична косовска полиција улази на север. Покушавају да изазову инциденте. Али ми не наседамо на јефтине трикове. Ипак, повећали смо будност. Нас не брине Тачи, већ они који управљају његовим потезима – кажу за „Новости“ припадници цивилне заштите.

Провокације Приштине имају за циљ уношење панике и поделе међу Србима на северу покрајине, каже начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић, и објашњава:

– Психолошко-пропагандним притиском Тачи настоји да нас успаничи и исели са севера Космета. Поручујемо грађанима да не наседају на провокације, да буду на својим радним местима, у својим домовима, али да буду обазриви. Јер, Приштина покушава да створи алиби за неку интервенцију коју би овде извршила заједно са Кфором и Еулексом. Брине нас што представници међународне заједнице ћуте на те претње.

Управо о том сумњивом толерисању Тачијевих претњи било је речи на редовном састанку међународних војно-полицијских снага и институција са представницима српских општина. 

На састанак у Звечану дошли су представници швајцарског, немачког и грчког контингента Кфора. Американци већ месец и по не долазе на те сусрете.

– Питали смо редставнике Кфора шта предузимају поводом претњи из Приштине? Као и увек, одговорили су „да ће заштитити мир“. 

Подсетили смо их да смо држављани Србије и да нећемо да идемо из својих кућа и државе, као и да ни по коју цену не желимо некакве приштинске институције – каже Часлав Софронијевић, координатор цивилне заштите.

Он потврђује да је ових дана уочљиво да припадници саобраћајне и пограничне полиције КПС улазе на север са циљем да изазову инциденте који би били повод за интервенцију, због чега је појачана будност.

Да се притисак с јужне обале Ибра појачава потврђује и каменовање просторија Српске напредне странке у Косовској Митровици.

– Овај насилни чин је директан атак на Републику Србију и њене институције, као и на српски народ у целини – саопштили су челници ОО СНС.