Прочитај ми чланак

ТАЧИ ПОСЛЕ ЧИТАЊА ОПТУЖНИЦЕ у Хагу: „Не слажем се ни са једном тачком, нисам крив“

0

Он у судници седи без заштитне маске на лицу, а рочишту присуствује и његов бранилац Денис Хопер

Један од оснивача терористичке паравојске на Косову и Метохији, тзв. ОВК, Хашим Тачи данас се први пут појавио пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова ради упознавања са оптужницом и изјашњавања о кривици.

На почетку рочишта судија за претходни поступак дозволио је судском фотографу да слика Тачија на оптуженичкој клупи, с напоменом да га не слика заједно са судским стражарима.

Тачи у судници седи без заштитне маске на лицу, а рочишту присуствује и његов бранилац Денис Хопер, као и Специјализовани тужилац Косова Џек Смит са помоћницима.

Након тога судија је Тачију представио права која има у поступку пред судом, као и начину вођења судског поступак, заштити сведока…

– Часни суде, оптужница је без икакавог основа и ја изјављујем да нисам крив – рекао је Тачи и додао да је потпуно неоснована и да није крив ни по једној од тачака оптужнице.

После читања оптужнице Тачи је рекао да разуме све тачке, али да се не слаже ни са једном од њих.

– Да, разумео сам оптужбе које су прочитане. Не слажем се ни са једном од њих – рекао је Тачи.

Он је негирао је оптужбе за ратне злочине и злочине против хуманости у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

Тачи одговара по 10 тачака оптужнице које га терете за кривична дела ратних злочина и злочина против човечности.

То су : 1. прогон по политицкој и / или етницкој основи, 2. стављање у затвор, 3. неаконито или својевољно хапшење и притварање, 4. остала нехумана дела, 5. сурово поступање, 6. мучење, 7. мучење, 8. убиство, 9. убиство, 10. присилно нестајање особа.

Тужилаштво је читајући оптужницу указало да постоји добро утемељена сумња да је као припадник Удруженог злочиначког подухвата извршио поменута кривична дела, као и у својству нагређеног другим припадницима тзв. ОВК.

На почетку рочишта, један од Тачијевих адвоката Денис Хопер изјавио је да је одбрана Тачија за оптужницу сазнала тек у четвртак увече и да није успела да се спреми.

Хопер је истакао је да му није јасно зашто све одрађено „изненада“ у кратким роковима, указујући да ће тим одбране читини адвокати из Француске, Сједињених Америчких Држава и Британије.

Донедавни председник самопроглашеног Косова, остаће у притвору до даљег, мада га је судија подучио да има право да тражи пуштање из притвора и одбрану са слободе.

Подсетимо Тачи је након хапшења у Приштини и транспортовања у притворску јединицу у Хаг 5. новембра, затражио да буде испитан пре уторка, 10. новембра, наводи се у докуметацији суда, али се не прецизира из којих разлога.

Суд му је ту молбу услишио.