Прочитај ми чланак

ТАЧИ ПОСЛЕ 13 ГОДИНА ПРОГОВОРИО: Срамота ме је због 17. марта

0

Ове године се навршава тринаест година од мартовског погрома над Србима. Председник такозванд државе Косово Хашим Тачи рекао је да га лично срамота због тих догађаја.

У дводневном таласу насиља у марту 2004. године живот је изгубило 19 особа, од тога осморо Срба.

Једанаест Албанаца је страдало у сукобима са Кфором. Повређено је 170 особа српске националности, а протерано око четири хиљаде, уништено је и спаљено преко 800 куц́а и 35 објеката Српске православне цркве.

Насиље је најдуже трајало у Чаглавици, на коју је кренуло око 10.000 Албанаца. У том селу је запаљена десетина српских куц́а.

Тринаест година касније, председник тзв. државе Косово Хашим Тачи је управо у Чаглавици казао је да је тај догађај био непотребан и да је осрамотио Косово.

– Тада, 2004. године, десило се оно што је најмање требало да се деси Косову. Десило се нешто што је довело до тога да се Косово осрамоти. Десило се угрожавање цркава, паљење неколико њих, спаљено је неколико куц́а. За то је, мене лично, ако ме питате, и тада и данас срамота због тих акција – рекао је он.

Каже и да су насиље, у коме је учествовало више од десет хиљада Албанаца само у Чаглавици, спровели појединци и да ц́е бити кажњени.

– Ко год је то починио, биц́е кажњен. Није у традицији Албанаца да угрозе културно-историјске споменике, да угрозе имовину, да попале куц́е, да угрозе децу, жене и старије особе. Увек ц́е таква дела бити кажњива. Стварно не желим да се икада више ово понови – казао је Тачи обец́авши да ц́е институције радити на томе да се такво насиље више никада не деси.

Повод или изговор за погром била је нетачна вест коју је објавила Радио телевизија Косова, према којој су локални Срби псима натерали у реку Ибар групу дечака Албанаца из села Чабар код Зубиног Потока и да се један од њих утопио у реци, што није било тачно.

Истрага Унмика полиције утврдила је да су оптужбе биле лажне, а портпарол међународне полиције Нераџ Синг изјавио је тада да су „преживели дечаци после трагедије били под јаким притиском албанских новинара и политичара да оптуже Србе из суседног села“.

Уместо да буде, у најмању руку упозорена због уредничке политике, РТК је тада од стране међународне заједнице награђена многобројним курсевима за обуку новинара.

Никада нико није одговарао за ширење лажних вести.

Међународни тужиоци и судије на Косову и Метохији процесуирали су седам случајева уништавања цркава и 67 особа осудили на затворске казне од 21 месеца до 16 година.

Насиље се догодило у Косовској Митровици, Свињару, Вучитрну, Приштини, Чаглавици, Липљану, Обилиц́у, Косову Пољу, Призрену, Пец́и, Гњилану, Витини…

На годишњицу мартовског погрома у Грачаници биц́е отворена изложба слика „Насликај ми Призрен“, а потом ц́е у Дому културе бити одржана академија „Да се не заборави“, на којој ц́е говорити владика рашко-призренски Теодосије, представници Канцеларије за КиМ и Владе Србије.

Позивнице су упуц́ене и представницима власти у Приштини, али и Еулексу и Унмику.