Прочитај ми чланак

Тачи остаје у притвору

0

Специјализовано тужилаштво Косова са седиштем у Хагу сматра да Хашим Тачи и друга тројица чланова Главног штаба ОВК треба да остану у притвору јер постоји реална опасност од утицаја и застрашивања сведока, као и ризик да мобилишу своје присталице и ометају поступак пред Специјализованим већима Косова (познатијим као суд за злочине ОВК).

„У овим околностима, бар док се не саслушају сведоци и не обезбеде докази, притвор је неопходан“, наводи се у захтеву тужилаштва за њихово притварање који је данас објављен у проширеној, али и даље редигованој верзији, на 22 стране, преноси Танјуг.

Одбрана је јуче најавила да ће тражити да им се укине притвор, те да тражи укидање редакције налога и аргумената тужилаштва за притвор како би суду представила своје контрааргументе за њихово пуштање на привремену слободу.

Тужилаштво подсећа да су у време које је наведено у оптужници осумњичени били претпостављени многим потенцијалним сведоцима тужилаштва, као и да и даље заузимају високе положаје ауторитета и утицаја.

„Имају средства, мотив и прилику да утичу на сведоке, жртве или саучеснике и да на други начин ометају поступак“, навело је тужилаштво и детаљно образложило на које су све начине Тачи и Кадри Весељи и Удружење ратних ветерана ОВК утицали да се то тужилаштво и суд укину.
У свом поднеску тужилаштво поред осталог подсећа да је Удружење ветерана ОВК, од око 40.000 чланова тражило укидање Закона о оснивању Специјализованог тужилаштва и суда, као и да се годинама супротстављало претходним покушајима кривичног гоњења бивших припадника ОВК због ратних злочина.

Ово удружење је приређивало претеће протесте, демонстрације и претило грађанском непослушношћу, наводи тужилаштво и додаје да осумњичени сами имају дугу евиденцију неодговорности за злочине почињене током рата и истрага о њима.

Од почетка, како се наводи и у оптужници, као припадници ОВК и Привремене владе Косова, осумњичени су били чланови удруженог злочиначког подухвата са заједничким циљем преузимања Косова уз убиства и застрашивање свих противника ОВК.

У новије време, јавно су напали мандат тог тужилаштва и суда оптужујући га за дискриминацију и означавајући га као „историјску неправду“.

Још 2017. године широко се извештавало да су чланови странке чији су Тачи и Весељи били бивши и садашњи лидери, покушали да створе подршку за укидање тог тужилаштва и суда.

„Тачи је лобирао за њихову „реформу“ и тада јавно лагао о степену своје личне повезаности са тужилаштвом“, наводи се у поднеску.

Такође је указано како постоји сумња да су у скорије време владини званичници на Косову, лојални Тачију и Весељију, обавили коруптивне исплате потенцијалним сведоцима тужилаштва, наводно за „путне трошкове“ иако све путне трошкове плаћа Суд у Хагу.

У том контексту је поменут косовски министар Абелард Тахири, да је именовао је Дритона Лајчија за шефа Одељења за Координацију процеса правне заштите и финансијске подршке потенцијално оптуженим.

Тужилаштво је подсетило на застрашивање сведока са Косова у случајевима који су вођени против Фатмира Љимаја и Рамуша Харадинаја, као и на случајеве „Думаку“ и „Балај“.

Указало је да су сведоци или одустајали од сведочења или чак мењали исказе лажним сведочењем, те да иста опасност прети и сада.

Тим поводом тужилаштво се позвало на пресуду којом је Хашки трибунал ослободио Харадинаја од оптужби за ратне злочине, али да је претресно веће констатовало како је: „током суђења наишло на значајне потешкоће у обезбеђивању сведочења великог броја сведока. Многи сведоци су као главни разлог што не желе да сведоче навели да се плаше“.

„Претресно веће је стекло снажан утисак да се суђење одржавало у атмосфери у којој су се сведоци осећали небезбедно. На то је утицало низ фактора специфичних за Косово, попут малих заједница и блиских породичних веза и заједница, што је отежавало гарантовање анонимности. Саме странке су се сложиле да на Косову постоји нестабилна безбедносна ситуација која је била посебно неповољна за сведоке“, наводи се у пресуди Трибунала на коју је подсетило тужилаштво.

Као посебне разлоге за притвор тужилаштво је истакло да ће осуђени покушати да избегну суђење када сазнају за која се тешка кривична дела терете – злочине, због којих могу бити осуђени на казну доживотног затвора.

„Сви осумњичени имају средства, мотив и прилику да избегну правду. Сви су бивши виши команданти ОВК и садашњи или бивши политички лидери у косовској влади. Имају приступ значајним средствима и могу лако мобилишу широку мрежу присталица и државних званичника, укључујући особе са сигурносним, полицијским и обавештајним искуством“, навело је тужилаштво.
Такође је подсетило на чињеницу да Косово има мали број споразума о екстрадицији са другим земљама, што је један од механизама сарадње са Судом за злочине ОВК, те да би тако избегли изручење уколико одлуче да побегну.

Тужилаштво је такође навело да се наставља прикупљање доказа из многих извора, укључујући иностранство, те да се сви ти поступци воде се у атмосфери застрашивања сведока.

„Поред урођене криминалности, потенцијалног мешања у администрацију правде разматране према претходном критеријуму, осумњичени су очигледно способни за оркестрирање насилних кривичних дела“, закључило је Специјализовано тужилаштво у поднеску од 17. новембра који је потписао главни тужилац Џек Смит.
Поред Тачија и Весељија, на оптужници тужилаштва налазе се и Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими.

Терете се у 10 тачака за злочине против човечности и ратне злочине извршене кроз удружени злочиначки подухват, заједно са низом других припадника ОВК.