Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Нико не може да блокира формирање оружаних снага

0

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је предузео неколико иницијатива како би се створио потпуни консензус са свим заједницама, о трансформисању Безбедносних снага у војску Косова, поручивши да је спреман да свакодневно разговара са Србима, како би их убедио у потребу формирања оружаних снага.

„Свестан брига које преовлађују код српских политичара и грађана о процесу формирања Оружаних снага Косова, спреман сам да разговарам, уколико је потребно и сваког дана, са српским политичарима и грађанима Косова, како бих им објаснио зашто треба да оснујемо Оружане снаге Косова“, рекао је Тачи, на отвореној дебати, са цивилним друштвом у Приштини, на тему „Став српске заједнице у вези са изменом мандата Безбедносних снага Косова“.

 

„Ми сви заједно знамо да Кфор не може заувек да остане на Косову. Штавише, у интересу Кфора и НАТО пакта јесте да што је пре могуће, Косово стане на своје ноге, а посебно у сегменту безбедности. На крају крајева, Оружане снаге ће се формирати у потпуној сарадњи са Кфором, НАТО пактом и САД“, навео је Тачи.

По његовом мишљењу, „нико не може намерно да блокира овај процес, нико не може да уложи вето против овог процеса, независно од начина како ће се овај процес завршити, то је уставни и законит процес“.

Уставне измене, наставио је Тачи, неопходне су, само у симболичком смислу.

„Ми желимо да се Оружане снаге Косова формирају путем уставних промена, уједињујући на једном месту, у косовској скупштини, политичку вољу свих заједница на Косову. То је најбољи могући начин да сви заједно постигнемо веома битну заједничку вредност Косова“, рекао је Тачи.

Подсетио је да у саставу БСК-а, има 103 припадника српске заједнице и да се албански и српски официри данас налазе на престижним светским војним академијама, од West Point-a па надаље, спремајући се за нове дужности које их у будућности очекују.

„Оружане снаге Косова не представљају никакву врсту претње ни за кога, као што никакву претњу не представља ни БСК. Једини циљ БСК-а данас и Оружаних снага Косова сутра, остаје исти. То је јачање мира, стабилности у региону и пружање безбедности свим грађанима наше земље“, подвукао је Тачи, додајући да овај процес који је започет пре неколико година, полако иде према завршној фази.

Готемелер: Не инсистирајте на војсци

Приштински Зери пише да је неизвесно да ли ће косовска влада до краја новембра усвојити закон о оружаним снагама, док из НАТО-а стижу упозорења да није прави тренутак за косовску војску, преноси Танјуг.

Лист наводи да је рад институција које су укључене у тај посао стопиран након посете заменице генералног секретара НАТО-а Роуз Готемелер, која је, како кажу извориЗери, прошле недеље јасно ставила до знања званичницима у Приштини да не треба да подрже законске измене, упозоривши да би једнострани потези у вези са оружаним снагама Косова могли да доведу у питање будућу сарадњу са НАТО-ом.

Истовремено, лист преноси да су представници Српске листе јуче на састанку са шефицом Канцеларије ЕУ на Косову Наталијом Апостоловом изнели став да у овом тренутку не би требало да се прича о формирању војске Косова, уз образложење да је много других проблема којима треба да се баве институције.