Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Косово добија војску, Кфор остаје

0

Странци нису против трансформације Косовских безбедносних (КБС) у оружане снаге Косова, већ им се ставови разликују да ли то треба да се уради уставним амандманима или законом. Са странцима се слажем да се то обави уставним амандманима. Радићемо до последње секунде са Српском листом и свим међународним партнерима да се дође до уставних промена, али ако ће Србија стварно спречити и претити косовским Србима да не учествују у раду Скупштине, онда ћемо ми ићи даље са варијантом Б. Наглашавам још једном, имаћемо и војску и партнерство са међународним фактором, рекао је косовски председник Хашим Тачи, гостујући у емисији "Слободно српски" у Чаглавици.

Он није прецизирао када ће се тај процес догодити, већ да је „важно да буде успешно“.

– Учешће српске заједнице је значајно зато што ми нисмо усмерени ни против кога, нисмо усмерени против грађана српске националности, ни против Српске листе, ни против државе Србије, ни против суседа. Формирање оружаних снага је у служби мира на Косову, стабилности у региону. То је мултиетничка снага, снага наше воље, није нешто ванредно и застрашујуће. Убеђен сам да ће наше трупе и оне из Србије ићи у заједничке међународне мисије у различитим местима у свету – рекао је Тачи.

Како је додао, формирање војске Косова неће значити и одлазак мисије Кфора.

– Улога и мандат КФОР-а је одређена Резлуцијом 1244, одређена је и Свеобухватним предлогом председника Ахтисарија од 2007. године. Улога Кфора је незаменљива – тврди Тачи.

Он је позвао представнике Српске листе да се врате у институције и учествују у формирању Заједнице српских општина.

„Поштовање воље Срба“
О предстојећем одржавању избора за предсдника Србије, Тачи је рекао да ће се поштовати воља Срба да гласају, као и закони Косова. Он је казао да нема фаворита међу кандидатима за председника Србије, а на питање да ли ће бити добро ако Александар Вучић постане председник Србије, он је одговорио да је Вучић као премијер био конструктиван.

– Био је конструктиван током дијалога, а да ли ће бити добар председник или не и ко ће бити председник то зависи од воље грађана Србије. Немам баш лако искуство у вези са дијалогом у Бриселу и са Вучићем, и са Ивицом Дачићем, али истовремено оцењујем и конструктивност коју су имали у одређеним тренуцима за постизање споразума од заједничког интереса.
– Асоцијација српских општина је могла да почне да се формира, пре четири- пет месеци, али Влада је талац бојкота посланика и српских министара. Они су званично део Косова, примају плате од Владе Косова, а не учествују у доношењу одлука. Мислим да то није фер, није коректно.

Говорећи о борби против организованог криминала и корупције, Хашим Тачи сматра да је Косово у тој области остварило највећи напредак у односу на све у региону.

– Наравно, то је дуга борба, биће бескомпромисна, толеранција ће бити нула… казао је он. Ипак, на питање, који су крупни случајеви организованог криминала до краја истражени и процесуирани Тачи није желео да помене имена, али је рекао да су међу њима и тужиоци, судије, високи званичници из света политике…

Тачи је казао да „осећа и личну одговорност“ што  нису откривене убице убијених Срба након 1999.године:

– Појединци који су починили злочине над децом у Гораждевцу, који су починили злочине или, можемо слободно рећи, масакр у Старом Грацку код Липљана, треба да изађу пред лице правде, без икакве разлике. У том погледу бићемо бескомпромисни. Сви имамо одговорност да радимо до задњих момената нашег живота на расветљавању истине.