Прочитај ми чланак

ТАЧИ ЈЕ ВЕЋ „ОТПИСАН“ Албанци окрећу леђа свом „ослободиоцу“ и председнику

0

Тзв. косовски избори и њихов резултат, како сада ствари стоје, на власт ће довести нове играче, а најновији рок који западне државе желе да наметну за постизање споразума око Косова је децембар, односно крај године, пише "Блиц".

Лист додаје да то не значи да ће и тај рок да буде пролонгиран као и много пута до сада, али „косовска ствар“ се гура у том правцу.

© AP Photo / Hektor Pustina

Странка Хашима Тачија стоји лошије него икада, а ако Запад заигра на друге опције, преговори око судбине КИМ могли би да се драстично промене, наводи „Блиц“.

Лист додаје да ће бити већ формирана влада у Приштини, а да тек предстоје избори у централној Србији који би требало да на известан начин буду верификација договореног, односно оног сто је власт постигла дијалогом са Приштином.

Према писању листа, до успостављања овог замишљеног темпа мозе доћи и не само због смене саветника за националну безбедност Џона Болтона, који је био близак идеји да се косовско питање реши неком врстом поделе, или разграничења.

Опција на коју се рачунало замењена је, а главни играч сада је Метју Палмер који је именован за специјалног представника САД за Балкан. Овај политичар је ближи дубљој држави, а не неким изнуђеним, парцијалним и ад-хок решењима.

Поред тога, како се наводи, додатни проблем су косовски избори, заказани за 6. октобар и ко ће узети власт на КиМ.

„Блицов“ дипломатски извор из Приштине открива да се све време разговара са готово извесним будућим победницима избора.

„Некадашња странка Ибрахима Ругове, ДСК, на чијем челу је Иса Мустафа и Самоопредељење Аљбина Куртија. Тренутно највише гласова добиће ДСК, Самоопредељење, на трећем месту покрет „Нисма“, и ААК Рамуша Харадинаја, а тек на петом ПДК Хашима Тачија“, навео је лист.

Како се додаје, иако Тачи има мандат до 2021. то неће значити много, јер ће имати целу владу против себе. Ако се и Запад одлучи за друге играче, Тачи је ван сваке игре да преговара са Београдом.

„Увлачење ДСК и њихове кандидаткиње за премијера Вјосе Османи и Аљбина Куртија у преговоре не треба уопште искључити. То је опција на којој се упоредо ради. Ова опција се не посматра само у контексту преговора са Београдом већ би њихова власт и подршка значила и слабљење ОВК крила у политици“, каже извор „Блица“.

Међутим, веома је упитно да ли би ДСК и Самоопредељење пристали на неки компромис са Београдом или би тражили високу цену заузврат, указује се у тексту и наводи да се упоредо са Косовом померају ствари и у региону.

Децембар се помиње као реалан за улазак Северне Македоније у НАТО, а према сазнањима „Блица“, за сада је питање да ли се настоји и да се БиХ и Косово реше у пакету.