Прочитај ми чланак

Тачи испитиван више сати у свом кабинету у Приштини, изашао збуњен

0

Оставком и одласком у Хаг, Рамуш Харадинај је одржао "морални час" Хашиму Тачију и Кадрију Весељију, поручујући да му функција није битна већ да иде да се бори за Косово, оценила је у Дану уживо Рада Трајковић. Додаје да је Тачију важно да се настави дијалог с Београдом, јер је то начин да се одложи процес за трговину органима.

Коментаришући Харадинајев одлазак у Хаг, Рада Трајковић каже да је тим потезом косовски премијер у оставци урадио две ствари – одложио притиске да се укину таксе на робу из Србије. С друге стране, прихватањем одласка „створио је услове за мирну предају процесу који се против њега води у Хагу“.

foto: www.president-ksgov.net

„Остао је само тај институционални вакуум који користи Тачи… Тачију је важно да се настави дијалог јер се он се боји за своју политичку и институционалну будућност. Он је првооптужени за трговину органима. У том контексту мислим да им је Харадинај одржао морални час“, рекла је Трајковић.

Она каже да је више од 40 особа на Косову добило позиве да се појаве у Хагу у својству осумњичених или сведока, а да је српској заједници најинтересантније када ће почети процес против такозване дреничке групе, која је у извештају Дика Мартија осумњичена за киднаповање Срба и трговину органима.

Гошћа Дана уживо потврдила је наводе посланика Самоопредељења Џевада Свецла да су Тачи и Весељи већ саслушани, али не у Хагу.

„Сигурно знамо да је и Кадри Весељи био позван. Ја из међународних извора имам информацију да је у Словенији дао изјаву, али кријући то од јавности. Са Тачијем је, док је трајала истрага, разговор вођен у његовом кабинету у Приштини и трајао је више сати. Прича се да је одатле изашао потпуно збуњен од начина и аргумената са којима је суочен током истраге. И за њега се говори да је позван и да је дао изјаву, али се то крије“, објашњава Трајковић.

Говорећи о ванредним парламентарним изборима на Косову, Трајковић оцењује да су они неизбежни.

„Косовска влада нема премијера. Ако би Тачи као председник предложио новог мандатара, онда би имали проблем јер Рамушова партија највероватније не би била у влади у којој он не био њен председник. Опозиција се изјашњава да не желе у стварање нове владе, већ да иду на изборе. Има неких информација да је Српска листа прихватила предлог Тачија да формира нову владу. Али све зависи од међународних представника“, рекла је Рада Трајковић и додала да ни међународна заједница више није једногласна по питању Косова, већ да у њој постоје различите стратегије.

Она понавља да Тачи преговоре костисти како би одложио процес за трговину органима и сачувао сопствену позицију.

„Харадинај је показао албанском гласачком телу колико му фотеља није приоритет, а колико Тачију јесте. Зна се да материјал о трговини органима поседују многе зеље, а између осталог и Русија. И с обзиром на њену традицију и жељу да буде присутна на Балкану, не верујем да неће користити то за утицај на лидера за следећи преговарачки процес. Ту видим и притисак на Тачија. Да би остао политички активан он прихвата транспарентне и мање транспарентне договоре са свима, лишавајући се традиционалне лојалности Америци“, сматра Трајковић.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!