Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Ако Вучић и ја причамо о миру ту нема ништа лоше

0

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је да не види ништа лоше у томе да с председником Србије Александром Вучићем прича о миру

Све то, међутим, како каже, нема никакве везе с узајамним симпатијама.

Јер, објашњава, њему се Вучић не свиђа, али додаје да је њега изабрао за председника српски народ.

„Не верујем ни да он има неке симпатије према мени, али ја сам изабрани председник. Ако он и ја причамо о миру, ту нема ништа лоше“, рекао је Тачи, али, додао је, „ако неко у Приштини и Београду прича о рату онда треба да будете узнемирени“.

Уверен је, каже, да ни Косово ни Србија неће бити део Европске уније ако не постигну коначни споразум о нормализацији односа, те наводи да не постоји одређени период за постизање коначног споразума, али да постоје очекивања да се то деси до пролећа, пренео је портал „радиоким.нет“.

После постизања коначног споразума, Тачи очекује добре односе са Србијом.

„Знам да ће бити тешко да се постигне споразум, готово немогуће, али ја видим светлост на крају тунела“, рекао је Тачи и додао да је свестан да на Косову и у Србији има много оних који се противе споразуму, те да ће бити тешко да се разговара.

Сматра, међутим, да је важно да се искористи прилика и постигне споразум, јер, како каже, ако пропустимо овај тренутак ризикујемо да останемо на дну интересовања Европске уније, без ЕУ и чланства у СБ.

Он је на округлом столу у организацији косовског Демократског института на тему дијалога са Београдом рекао и да подржава преговарачки тим који је формирала влада у Приштини, а који је прослеђен парламенту на разматрање.

ИЗВЕСТИОЦИ ЕП ПРУЖИЛИ ПОДРШКУЗА ПОСТИЗАЊЕ СПОРАЗУМА

Известиоци ЕП за Косово и Србију Игор Шолтес и Дејвид Мекалистер поручили су данас након састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини да подржавају напоре Александра Вучића и Хашима Тачија да постигну свеобухватни споразум у оквиру међународног права.

„Дијалог између председника Вучића и председника Тачија о постизању свеобухватног споразума о нормализацији је изузетно важан за будућност Косова и Србије и за стабилност целог Западног Балкана“, наведено је у Шолтесовом саопштењу након састанка.

Како је наглашено, Шолтес и Мекалистер, који је и председавајући спољнополитичког комитета ЕП, „топло подржавају“ напоре Вучића и Тачија као и Могеринијеве протелих година да „покушају да постигну споразум који је остварљив, одржив, у складу са међународним правом и у корист читавог региона“.

„Ми знамо колико могу бити захтевни ти разговори, па ипак позитиван исход би могао да отвори пут ка чланству у ЕУ и зацементирао би добросуседске односе. Такав споразум, постигнут уз заједничку сагласност представљао би историјско достигнуће и ми, у ЕП, остајемо у потпуности посвећени пружању свесрдне подршке двојици председника и Високој представници како би обезбедили успешан исход“, поручили су у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће Комитет спољних послова (АФЕТ) гласати 9. октобра о два извештаја о Косову и Србији и да се очекује да их ЕП усвоји до краја године.

ТАЧИ:РАЗГРАНИЧЕЊЕ ЈЕ ЈЕДИНИ НАЧИН ДА СЕ ОКОНЧА СУКОБ

Идеја о територијалном разграничењу или корекцији границе једини је начин да се оконча сукоб између Београда и Приштине, каже председник привремених косовских институција Хашим Тачи.

Хашим Тачи је рекао да ће бити веома тешко постићи споразум са Београдом, чак, истиче, готово немогуће – али да он ипак „види светло на крају тунела“.

„Ако сада изгубимо ову прилику и будемо чекали изборе ЕУ у мају наредне године постоји опасност од пропасти агенде ЕУ… Приштина ће заостати у процесу приступања ЕУ и НАТО, па ми сада тежимо да рационализујемо тај процес са Србијом“, рекао је Тачи на округлом столу на тему дијалога са Београдом „Шта значи корекција границе између Косова и Србије“.

Председник тзв. Косова каже да у том процесу неће бити говора о раздвајању или подели Косова, као и да град Митровица и Газиводе неће бити предмет тих разговора, али ће крај дијалога означити крај дугог сукоба „између две земље“.

„Корекција граница не значи поделу Косова и ми нећемо дозволити Републику Српску унутар Косова“, рекао је Тачи на скупу у организацији косовског Демократског института.

Сматра да међународно признање косовске независности може уследити након договора о граници Београда и Приштине.

Посвећен је, казао је, обезбеђивању међународног признања и чланства Косова у међународним организацијама.

Подсетио је да је још на самиту ЕУ и земаља Западног Балкана у Софији поново потврђено да је услов за прикључење Европској унији решавање билатералних питања са суседима, те додао да Приштина има одличне односе са Албанијом, Црном Гором и Македонијом, али да „велики договор са Србијом још није постигнут“.

Његов циљ је, поновио је, да споразум са Србијом обезбеди признање косовске независности и чланство Приштине у УН, ЕУ и НАТО.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!