Прочитај ми чланак

СзС: Уместо ботовских аплауза, потребна стварна средства за заштиту на раду

0

Удружени синдикати Србије „Слога“ траже да се свим здравственим радницима, запосленима у јавним службама и онима који раде са странкама одмах доставе потребне количине заштитне опреме за рад: заштитне маске, рукавице и средства за дезинфекцију.

Слога сматра да за запослене у ванредним епидемиолошким условима нису довољни само аплаузи, већ је свима потребна стварна и адакватна заштита, због чега позивамо све послодавце да се понашају крајње одговорно.

FOTO: Savez za Srbiju

Имамо притужби да поједини директори и њихови сарадници у неким јавним предузећима и државним установама озбиљно крше закон и да се под изговором ванредног стања примитивно и нецивилизовано обрачунавају са запосленима, синдикатима и неистомишљеницима.

Подобним радницима омогућава се пуно плаћено одсуство са посла и 100 одсто зараде, док се другима који им нису по вољи умањују зараде, пребацују на друга и лошија радна места, упућују разне претње и упозорења, а представницима синдиката који им нису по вољи онемогућава синдикални рад прописан законом.

Такође, све је више забринутих радника који нам се јављају са притужбом да их приморавају да раде без заштитних средстава и супротно препорукама здравствене струке и то у тренутку када држава предузима најрадикалније мере изолације становништва, укљућујући и полицијски час.

Захтевамо и организацију рада у складу са здравственим препорукама, односно прекидом рада уколико је немогуће такву организацију рада предузети.

Вара се свако ко мисли да може некажњено да крши закон и злоупоребљава ванредно стање настало усред епидемиолошке катастрофе.

Упозоравамо да ћемо инсистирати на пуној кривичној одговорности свих који се према радницима буду понашали неодговорно и злонамерно.