Прочитај ми чланак

СзС: Тужилаштво да испита одговорност режима за извоз оружја у Саудијску Арабију

0

Савез за Србију позвао је данас тужилаштво да испита све детаље "медјународне афере у вези српског оружја које је завршило у Јемену, држави под санкцијама за увоз наоружања", а чији је главни актер како се наводи, "Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића".

Савез је у саопштењу затражио и испитивање одговорности министра Небојше Стефановића, који по функцији издаје дозволе за извоз оружја, наводећи да је у спорном случају „издао дозволе фирми ГИМ, са којим је блиско повезан његов отац Бранко и која је од 2016. године до 2018. године у Саудијску Арабију извезла наоружање у вредности од 67 милиона долара“.

FOTO: Savez za Srbiju

„Према кредибилним наводима портала ‘Армс воч’ (Армс wатцх) заснованим на документацији ваљевске фабрике ‘Крушик’, ГИМ је од ‘Крушика’ добијао наоружање по знатно нижим ценама него државно предузеће СДПР. То оружје је преко посредника завршило у рукама исламистичких група у Јемену“, стоји у саопштењу.

Оцењује се да је тај „медјународни скандал нанео велику штету већ нарушеном угледу Србије“ и подсећа да је Србија „једно време била на црној листи организације ФАТФ као једина европска држава осумњичена за прање новца и финансирање медјународног тероризма“.

„Веродостојни наводи портала ‘Армс воч’ раскринкали су прљаве послове људи из врха напредњачког режима, који је у покушају да заташка аферу прибегао хакерским ДДОС нападима на тај портал. Никакви хакерски напади на светске сајтове неће помоћи владајућем клану да избегне одговорност, јер се приближава дан када ће сви његови чланови одговарати пред државним органима Србије и мораће да врате народу сав новац који су стекли корупцијом и криминалом“, пише у саопштењу.

Министарство одбране саопштило је раније данас да Србија не извози оружје у Јемен и да се према листи Барометар транспарентности коју објављује организација „Смалл Армс Сурвеy“ са седиштем у Женеви, налази на петом месту у свету по транспарентности продаје наоружања.

Из тог ресора су навели да изјаве у којима се Србија лажно оптужује за трговину оружјем „могу да нашкоде и Србији и одбрамбеној индустрији“ и оценили да се такве изјаве углавном појављују „када их на разне начине подстиче конкуренција у продаји наоружања“.

„Одбрамбена индустрија Србије запошљава 13.000 људи, а са њом сарадјује више од 20.000 радника запослених у кооперантским предузећима. Сви они могу да буду угрожени лажима и нападима на нашу земљи и њену одбрамбену индустрију“, стоји у саопштењу Министарства одбране.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!