Прочитај ми чланак

СЗС: Студенти у НС претучени због политичког става, насиље у Србији ескалира

0

Србија до сада није успела да се избори са политичким насиљем које је протеклих дана ескалирало пребијањем студената у Новом Саду, а за шест месеци оно је имало укупно 11 жртава, поручио је председавајући Савеза за Србију Јанко Веселиновић на конференцији у Новом Саду.

„Студенти су претучени само зато што су имали своје политичко гледиште. Полиција до данас није открила ниједног починиоца, будући да је тужилаштво јуче дало изјаву да непосредни извршилац није идентификован, а да је лице које је било у друштву са њим саслушано и за њега није предложен притвор“, додао је Веселиновић.

Коментаришући позив који је председник Александар Вучић упутио лидерима опозиције „да кажу место и време где ће се срести, како би се обрачунали“, Веселиновић наводи: „Уместо да се озбиљно односи пема опозицији и према побуњеном народу, Александар Вучић зове на физички мегдан, на обрачун са политичким неистомишљеницима. То је порука његовим сатрапима да се обрачунавају летвама и шипкама са политичким неистомишљеницима, то је доказ да врх странке продукује насиље“.

Набројао је имена и показао фотографије људи који су, према његовим речима, у протеклих пола године нападнути само због тога што су политички неистомишљеници актуелне власти. То су Дејан Багарић из Новог Сада, Марко Ђелевић и Михајло Николић из Новог Сада, Борко Стефановић који је први пребијен у Крушевцу, Бобан Јовановић у Крушевцу, Филип Мартин – гађан је лименком у свом аутомобилу у Новом Саду, Владимир Петковић из Зајечара, Страхиња Ћирић из Неготина, Далибор Станојевић из Књажевца, Данијел Ђорђевић из Петровца на Млави и Милан Благојевић из Житорађе.

Савез за Србију осудио је насиље и затражио хитну истрагу која би довела до сазнања ко су починиоци и по чијем су налогу радили. Наводе да ће се мирним средствима и протестима борити против насиља, као и да ће покушати да заштите људе који другачије мисле и због тога бивају нападани. Јанко Веселиновић је поставио питање да ли је одговорност за такву атмосферу у друшту на врху државе, односно на њеном председнику и министру унутрашњих послова, будући да ниједан нападач на 11 особа није процесуиран.

Критиковали су и начин на који је Радио телевизија Војводине извештавала о нападима на студенте, односно чињеницу да су на свом интернет порталу пренели писање Курира, „да је у питању био хулигански обрачун који је опозиција покушала да представи као напад на себе“.

Повереник Народне странке за Војводину Борислав Новаковић рекао је да је полиција због напада на студента Дејана Багарића испитала Митра Делибашића који није непознат.

„Он је активно учествовао у кампањама СНС-а у Врбасу. Део је екипе Срђана Кружевића, заменика градоначелника Новог Сада, који је иначе и повереник СНС-а за Врбас“, рекао је Новаковић.

Додаје да се откад постоји Универзитет у Новом Саду, није догодило да неко претуче троје студената у два дана и да се нико из Града поводом тога не огласи.

Конференцији за новинаре у Новом Саду присуствовали су представници Савеза за Србију, између осталих Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Зоран Лутовац, Борко Стефановић и други.