Прочитај ми чланак

СзС САОПШТИО: Сумњиви тендер за набавку 240 аутобуса, стране фирме уместо Икарбуса

0

Одборничка група "Савез за Србију" саопштила је да је "напредњачка власт у Београду на два врло сумњива тендера" за набавку 240 нових аутобуса, изабрала уместо домаће фирме "Икарбус", турску БМЦ и кинеску "Хајгер" (Хигер), изјавио је шеф те одборничке групе и потпредседник Народне странке Никола Јовановић.

„Годинама смо слушали нападе на рачун претходних власти због куповине страних аутобуса ‘Соларис’, да би сада највећи критичар те куповине, заменик градоначелника Београда Горан Весић, одлучио да се купе турски и кинески аутобуси“, навео је Јовановић у писаној изјави.

Јовановић је истакао да је од 2008. године до 2013. године купљено 157 „Икарбусових“ аутобуса, док је од тада купљено само 90 аутобуса од тог домаћег произвођача.

„Аутобуси ‘Соларис’ су набављени једино на тендерима који су финансирале Европска банка за обнову и развој или Европска инвестициона банка, поштујући њихову процедуру и смернице. Зашто град сада, будући да је новац обезбеђен комерцијалним кредитима, није купио аутобусе од ’Икарбуса’, него од Турака и Кинеза“, упитао је Јовановић.

Зашто је тендер „цртан“ за те стране произвођаче тиме што је тражено да је компанија произвела 4.000 аутобуса у претходне три године, са екстремно кратким роком за испоруку и минималном кубикажом мотора која је смањена у односу на ону која се за Београд стандардно купује, додао је Јовановић.

„Позивамо надлежно тужилаштво да истражи да ли је током оваквог тендера било елемената кривичних дела од стране Горана Весића и других одговорних лица из градске управе“, истакао је Јовановић.

Вредност оба тендера је 45 милиона евра.