Прочитај ми чланак

СЗС О ИЗБОРИМА: Термин није битан, ако се не промене услови – бојкот!

0

Сви чланови председнипштва СНС били су за изборе, док је председник Александар Вучић био уздржан - овакав резултат гласања, како наводе у тој паритји, значи да одлука о ванредном изласку на биралишта још није донета. Зашто је један уздржани глас био пресудан?

У опозиционом Савезу за Србију, међутим, кажу да им термин избора није битан. Истичу да ће бојкотовати изборе уколико се на промене тренутни изборни услови.

Први реални могући термин за одржавање ванредних парламентарних избора је јун, каже члан председништва СНС Небојша Стефановић, али не искључује могућност да се они одрже и наредне године у марту.

„Тешко ми је да вам кажем. Зато што не зависи од једног или два фактора, зависи од много фактора који међусобно утичу једни на друге. Видећемо у наредних двадесетак дана“, рекао је Небојша Стефановић.

Део опозиције окупљен у Савезу за Србију, међутим, наводи да њихов излазак на изборе не зависи од датума, већ изборних услова.

„Да ли ће грађанима заправо заиста бити понуђено могућност избора или ће то бити некакви избори по Вучићевим правилима на којима гласају уцењени, уплашени, застрашени и на друге начине малтретирани људи“, каже Александра Јерков из Демократске странке.

„То не може да се среди једним декретом за месец – два, за то је потребан један период. Мислим да би бојкот био целисходно решење ако избори буду у јуну, а онда нека Вучић види – све што уради неће бити легитимно“, рекла је Санда Рашковић Ивић из Народне странке.

Гостујући у Новом дану новинар Зоран Пановић оценио је да избори нису близу, јер их не жели ни власт ни опозиција.

„Опозиција захтева изборе али захтева у неким сасвим другим околностима и сасвим другим условима. Са друге стране избори су увек били део технологије власти Александра Вучића, значи да се превременим изборима узима још времена. На неки начин сада би можда избори били нека врста дефанзивног поступка“, сматра Пановић.

Да СНС бар за сада не намерава да попусти, можда најбоље говори чињеница да је Александар Вучић добио подршку председништва да не разговара са лидерима опозиције и да Небојша Стефановић истиче да власт неће испунити ниједан њихов услов.