Прочитај ми чланак

СЗО и Торлак почињу са трансфером технологије за производњу mRNA вакцина у Србији

0

Директорка “Торлака” Вера Стоиљковић рекла је за РТС да је та установа добила обавештење од СЗО да ће Институт, односно Србија, учествовати у трансферу технологије информационе РНК за производњу лекова и вакцина.

Институт за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак” испуњава неопходне услове за производњу вакцина најсавременије, такозване mRNA технологије.

То је проценила Светска здравствена организација, које је недавно и саопштила да ће Србија бити једна од земаља у којој ће се правити те вакцине.

Крајем фебруара, тачније 23. фебруара, после разговора министра здравља Златибора Лончара са представником СЗО за Србију и за регион Фабијом Сканом и са представником СЗО за Европу Хансом Клугеом, стигла је добра вест да ће Србија моћи да производи најсавременију вакцину за многе болести, код нас је у овом тренутку позната као вакцина против ковида 19, такозвана mRNA вакцина – то је нова технологија, тада је стигла дозвола за Србију.

Директорка Института “Торлак” Вера Стоиљковић рекла је за РТС да је та установа добила обавештење од СЗО да ће Институт “Торлак”, односно Србија учествовати у трансферу технологије информационе РНК за производњу лекова и вакцина.

Ова технологија је позната због вакцине против ковида 19, ту технологију су користили “Фајзер”, “Бионтек” и “Модерна”. То није технологија која ће се користити само у борби против ковида 19.

“Ми се са тим технологијама још нисмо упознали, зато служи овај трансфер технологије, упознали смо се са ефектима које вакцине имају и сви смо задовољни, ефекти су савршени, то је напредна технологија. Надамо се и очекујемо да ћемо у догледно време успети да је освојимо заједно уз подршку Владе и Министарства здравља као и до сада”, каже др Стоиљковић.

Стогодишње искуство “Торлака”, кадар који он поседује, као и сви неопходни простори које ћемо ставити на располагање за ову тему су били услови – то је неопходно да би се овако нешто могло спровести. Чека нас дуг пут, озбиљно ћемо радити, напоменула је она.

“Након периода када смо се опорављали, сада освајамо нове технологије, производимо нове вакцине, напредујемо. Када будемо усвојили нову технологију за информациону РНК, моћи ћемо много више, то се не односи само на ковид вакцину већ и на многе друге вакцине и лекове”, каже др Стоиљковић.