Прочитај ми чланак

СВИ У ЗАТВОР – Вучић напао своје: Сви у Влади, осим мене, су хтели Косово у УН

0

Председник Србије Александар Вучић, изјавио је синоћ да су сви чланови Владе Србије из 2013. године, у којој је он био први потпредседник, били за то да Косово постане део Уједињених нација.

Током гостовања на телевизији Прва, Вучић је испричао да је током преговора у Бриселу, у априлу 2013. године, на Србију вршен притисак да прихвати чланство Косова у УН. Он је навео да су сви из Владе Србије били за то.

“У Бриселу у 2013. године, у време најтежих притисака… И то није питање да се некоме хвалите или не, то сад лагодно делује свакоме ко нас гледа из топлог дома… Успели смо да одбијемо то да постану чланица Уједињених нација, иако је то деловало готово немогуће. Сви министри и сви из Владе Србије су били за то, чак и двоје мојих саветника. Само зато што сам ја био против тога, ми смо одбили ту тачку 14 Бриселског споразума и зато Косово није члан УН”, рекао је он.

Ово није први пут да председник Србије говори о овој теми. Током последњег гостовања на телевизији Хепи, Вучић је испричао како је током преговора у Бриселу био “у тешкој ситуацији”, јер су, према његовим речима, чланови делегације наше земље већински били за то да се прихвати чланство Косова у УН.

У делегацији, коју је чинило 11 чланова, њих шест је, према Вучићевој причи било за то да Косово буде у УН, док су он, Марко Ђурић, Александар Вулин и два представника Срба с Косова били против.

“Ја сам био међу тих пет који су били против, али онда када су видели остали – био сам потпредседник владе и имао највећу популарност, и онда када су видели да сам ја против, онда су и они рекли ‘не можемо ни ми’”, испричао је он.

Споразум у Бриселу потписан је у априлу 2013. године, а на челу Владе Србије тада је био премијер Ивица Дачић. Овај документ потписан је пре реконструкције владе, која се догодила крајем августа исте године, а поред Дачића, кабинет у Немањиној у време потписивања Бриселског споразума су чинили Александар Вучић, Расим Љајић, Сузана Грубјешић, Иван Мркић, Млађан Динкић, Никола Селаковић, Зорана Михајловић, Милан Бачевић, Славица Ђукић Дејановић, Велимир Илић, Јован Кркобабић, Горан Кнежевић, Братислав Петковић, Алиса Марић, Жарко Обрадовић, Милутин Мркоњић, Верица Калановић, Сулејман Угљанин.