Прочитај ми чланак

СВИ НЕМОГУЋИ САВЕЗИ НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ: Социјалисти мајстори за политичке заокрет

0

Непринципијелне коалиције с најљућим противницима правио СПС, и то у време Милошевића, али и Ивице Дачића, мада ништа бољи нису ни радикали, демократе и СПО, који су их прихватали, кажу аналитичари.

Најава да би неочекивана коалиција СПС, ЈС и СРС, формирана зарад избора у Мионици у недељу, могла у истом формату да наступи и на београдским изборима, заталасала је политичке прилике у Србији.


 Накратко, јер непринципијелност међу српским политичарима није новина. У протеклих 26 година, од увођења вишестраначја, то је постала малтене пракса.
 
Шокантне политичке заокрете најчешће су правили управо социјалисти. Испоставило се да су „најопаснији“ политички играчи пошто се не либе да зарад политичких и економских интереса формирају савезе с најљућим противницима.
 
Ништа мање принципијелни нису ни СРС, ДС и СПО, који су са СПС улазили у те коалиције (погледај оквир, прим. аут.).
 
Лидери СПС Ивица Дачић и СРС Војислав Шешељ су се донедавно жестоко свађали. Дачић је за вођу радикала говорио да је „болесник“ и „политичка прошлост“, а Шешељ је шефа социјалиста карактерисао као „поквареног идиота, говедо и џукелу“. То их, међутим, није омело да опет постану блиски савезници.

Интереси

Међутим, сада ни један ни други лидер у трци за Београд не искључују могућност сарадње, с тим што Дачић тврди да приоритет у разговорима имају напредњаци.
 
Директор маркетиншке агенције „Прагма“ Цвијетин Миливојевић каже да на политичкој сцени Србије више ништа није изненађење.
 
– Поновно окупљање црвено-црне коалиције није шок. Није то чак ни бизарни савез, више је то коалиција одбачених и(ли) прагматична коалиција на проби – успешност на изборима одредиће даљу судбину. СПС и ЈС су у загрљају СНС, а СРС би желео да у тај заграљај уђе. Код нас су чудне, непринципијелне коалиције постале готово редовна појава – каже Миливојевић.
 
У српској политици се, како истиче, уместо око заједничких политичких идеја и платформи, савези праве зарад фотеља и новца.
 
– Нема више идеологије, постало је битно само где су власт, моћ, каса… А политичари се воде логиком „заборавиће грађани до наредних избора шта смо урадили, да смо издали њихову изборну вољу“ – објашњава Миливојевић и истиче да се то нарочито очитава на локалу.

Два шока у четири године

У постпетоктобарском периоду најшокантије потезе правио је опет СПС. Први се десио 2008, када су се испунили услови да владу формира или ДСС или СРС, уз подршку социјалиста, али је Дачић решио да то учини са ДС.

– Таква коалиција пре избора била је незамислива за присталице обе странке. Шок ће се поновити и четири године касније. На председничким изборима Дачић је подржао Тадића, али пошто је изгубио, Дачић се прешалтао уз СНС, захваљујући чему је добио премијерско место – подсећа Миливојевић.