Прочитај ми чланак

Свевидеће око председника: Шта је све Вучић знао, а ми никада нисмо

0

За председника Србије Александра Вучића готово да не постоји област за коју није надлежан, случај у који се није умешао и догађај који није прокоментарисао. Да крупне ствари у држави не могу да прођу испод радара Вучићевог “свевидећег ока”, могли смо да видимо и на примеру афере “Дољевац”, где је шеф српске државе био међу првима који су видели комплетан снимак несреће, као и у причи око наводних атентата, кад је тачно знао “коме је сметао”. Исто се поновило и у случају нестанка Сплићанина Матеја Периша, кад је Вучић рекао да он има одређене информације, али да ће пустити полицију да ради свој посао.

Престоницу и читаву Србију потресла је, првих дана јануара, вест о нестанку младића из Сплита, Матеја Периша. Већ данима се ређају информације о његовом кретању у ноћи кад је нестао, појавили су се и снимци, МУП се оглашавао у више наврата, породица младића данима апелује да им се помогне у потрази и да је свака информација добродошла… На крају, свој суд је дао и председник Вучић, напомињући да и он поседује одређене информације.

“Јутрос сам добио информације и сад чекам нове. Сад ту има детаља, али без везе ми је да говорим детаље, то ће полиција да вам саопштава. Суштински немамо решење још увек“, рекао је Вучић новинарима у Панчеву.

Љути се кад не добије информацију

Потреба да се први човек државе лично информише о овом случају и располаже информацијама не изненађује ако имамо у виду да већ годинама систем у Србији функционише на идентичан начин – све мора да почне од Вучића и да се заврши са њим.

Зато је разумљива његова љутња кад му је (још увек) одлазећи в.д. директор ЕПС-а Милорад Грчић није обавестио о мањем пожару у ТЕНТ Б1.

“Што ми ниси јавио да си имао мањи пожар, не треба да чујем од БИА, већ од тебе”.

Знао да ће убица Јелене Марјановић бити ухапшен

У смирај изборне кампање 2016. године, тадашњи премијер Александар Вучић најавио је да ће се убица певачице Јелене Марјановић наћи иза решетака у року од 48 сати. Од поменутог обећања прошло је практично шест година, а лидер напредњака до данас није објаснио одакле му информације о убици, ко му је дао податке и зашто се убица на крају није нашао иза решетака.

Знао унапред да је спреман снајпер пред откривање споменика Стефану Немањи

Након откривања споменика Стефану Немањи крајем јануара 2021. године, кроз прорежимске медије протутњала је вест о томе да је председник Србије био у озбиљној опасности на Савском тргу и да се припремао атентат на њега. Медији наклоњени власти су до детаља описали планове завереника, који је наводно требало да изврше атентат, а напослетку се у причу укључио и сам председник са причом како је постојао снајпер који је требало употребити током церемоније.

„Говоре да им је недостајало 48 сати, зато смо имали највећи број наших снајпериста на отварању споменика Стефану Немањи. Нисам имао панцир и никада нећу да га носим. Мене не интересује процедура. Вулин се тресао од страха, ја сам изашао и прочитао свој говор. Фалило им је 48 сати, али да ли сам ја био мета или неко други, немам доказ.

Кажу да им је веома мало недостајало да преузми сву власт у Србији.

Изузев нагађања и суђења путем медија, јавност је остала ускраћена за сазнање одакле председнику информација да је неко планирао да употреби снајпер током откривања споменика, ко су завереници и зашто је, ако је све тачно, уопште присуствовао вискоризичном догађају.

Једини видео снимак несреће на наплатној рампи Дољевац

Мистерија о недостајућих два минута несреће са наплатне рампе Дољевац ни до данас није решена. За ову саобраћајну несрећу на крају је на четири и по године осуђен Дејан Станојевић, некадашњи возач бившег директора „Коридори Србије“, Зорана Бабића.

Међутим, поменути случај обележиле су бројне нелогичности које до данас нису разјашњене, попут оне да ли је Бабић био за воланом.

Сумње су појачане кад је током истраге у јавност процурела информација да на снимку несреће, који су доставили “Путеви Србије”, недостају кључна два минута, који би требало да расветле читаву несрећу. Након тога огласио се и МУП који је тврдио да је достављени снимак аутентичан, као и да се на њему јасно види да Бабић није управљао аутомобилом.

Наплатна рампа Дољевац, саобрацајна несрецаСаобраћајна несрећа Дољевац Фото:Нова.рс
Додатну забуну унео је лично председник Србије Александар Вучић који је истакао да је видео спорни снимак, али да због узнемирујућег садржаја не препоручује породици Станике Глигоријевић да га прегледа.

Ипак, иако је породицу позвао да им он лично покаже снимак, то се до данас није десило. Вучић, наравно, није објаснио одакле њему снимак, ко му је допустио да га погледа и зашто исти није достављен надлежном тужилаштву.

„Ја ћу да молим као председник Републике надлежне органе да покажу то и да видите како сте сви лажима служили свих предходних месеци“, рекао је он пре две и по године у интервјуу за Глас Америке.

Подсетимо, трагедија се десила 31. јануара 2019. године кад је оптужени Дејан Станојевић, управљајући службеном “шкодом”, ударио у “опел астру” која је била у траци за наплату путарине, након чега се она одбила и закуцала у задњи део фолксвагена који је напуштао рампу.

На лицу места погинула је Глигоријевићева, док је пет особа лакше и теже повређено. Тешке повреде задобио је функционер СНС Бабић, као и Мирјана Алексић (48), сестра настрадале Станике.

Једини имао информације о истрази за оружје у Јајинцима

Прича о наводном атентату на Вучића преплавила је медије и крајем октобра 2016. године. Тада је у близини породичне куће шефа српске државе у Јајинцима пронађен “меган” са арсеналом оружја, а прорежимски медији су одмах изашли са детаљима да су завереници хтели да га “разнесу зољом”.

Као по обичају, у причу укључио Вучић и то са информације да полиција напредује у истрази, да је упознат са детаљима и да ће у “наредном периоду бити веома занимљиво кад се све буде сазнало”.

„Нисам очекивао да ће полиција да напредује, али су напредовали. Очекивао сам да се никада ништа неће наћи. То би будала помислила да неко баца бомбе као јабуке и крушке. Дошло је до исказа појединих лица која су прошла детектор лажи, а једна особа је потврдила и у писаној форми“, напоменуо је Вучић, додајући да ће даље о томе говорити државни органи.

Александар ВучићАлександар Вучић Фото: ТАЊУГ/ ЈАДРАНКА ИЛИЦ
„Ствари су озбиљније него што смо мислили, али видећемо. И видећемо ко је и колико новца добио. Мислим да сам мало претерао што сам ово рекао“, рекао је Вучић наредног месеца на РТС-у.

Упркос најавама и бомбастичној насловима, прича о атентату у Јајинцима није добила судски епилог, а шеф српске државе ни овог пута није објаснио какве информације поседује и ко је добио новац за атентат у Јајинцима.