Прочитај ми чланак

Светски медији шокирани изјавом Колинде; DW: Скандалозно

0

Светски медији шокирани су изјавом хрватске председнице која је признала да тамошња полиција насилно враћа мигранте с границе, о чему су писали медији.

Хрватски портал Индеx.хр подсећа да је Колинда Грабар Китаровић је током боравка у Швајцарској за тамошњу јавну телевизију СРФ признала: „Наравно да је потребно мало насиља када спроводите ‘пушбек’.“

screenshot/DW

Међутим, проблем је у томе, наставља даље Индеx, у томе што је спровођење насилног враћања миграната с границе, уз употребу силе, противно међународним конвенцијама које је и Хрватска потписала, а коришћење насиља у том контексту је илегално и по међународном и по хрватском праву.

„Укратко, председница РХ је признала да Хрватска намерно крши законе и да је политика Хрватске према мигрантима таква да се полицији наредило да се противзаконито понаша“, закључује Индеx.

Сада о томе пише и британски „Гардијан“ у чланку под насловом „Хрватска полиција користи насиље да би протерала мигранте, каже председница“.У тексту се истиче да је позната међународна организација Хјуман рајтс воч затражила од Хрватске да прекине ту праксу.

„Протекле три године било је много доказа о томе како хрватска полиција примењује силу према онима који су прешли границу те их онда протерује у БиХ“, пише „Гардијан“ и додаје да је Колиндино признање „прва службена потврда након месеци службеног порицања“.

О Колиндиним изјавама пише и Дојче веле, који истиче да је „Хрватска системски порицала да илегално депортује избеглице у суседну Босну и Херцеговину“, али да је „хрватска председница признала да гранична полиција силом тера мигранте преко границе“.

DW истиче да је Хрватска чланица ЕУ-а од 2013. те да жели ући у Шенгенску зону и да је „постало јасно шта су све тамошње власти спремне да учине да би то постигле“. ДW додаје и да већина хрватских медија игнорише све извештаје невладиних удружења и миграната о насиљу које над мигрантима спроводи хрватска полиција.

Колинда је, сматра DW, ненамерно потврдила све оно што хрватски политичари и полиција поричу месецима, у основи признајући да полиција спроводи насилни „пушбек“ миграната.

DW цитира Јелену Серас из Амнести интернешенелакоја истиче да је „признање хрватске председнице шокантно“ и да је скандалозно што је Колинда покушала да ту политику представити као легалну.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!