Прочитај ми чланак

Светски медији о протестима у Београду: “Вучићев аутогол”

0

Демонстранти и полиција сукобили су се насилно у Београду синоћ услед беса због поновног увођења строгих карантинских мера са циљем сузбијања ширења коронавируса, пише Гардијан. Светски медији пренели су вести о синоћним догађањима испред зграде Народне скупштине у Београду, а неки примећују и да председник Александар Вучић дефинитивно има већих проблема него што се чинило пре неколико дана.

Лондонски Гардијан пише и да је група демонстраната упала у Парламент, а да је полиција одговорила сузавцем и демонстрацијом силе. Лист се осврће на званичне статистике о ситуацији са коронавирсом у земљи, али подсећа и да су српску стратегију за борбу против вируса обликовали кинески стручњаци које је у кинеска влада послала у Београд пролетос; њихова препорука била је примена строгих мера, али је земља последњих недеља почела да се отвара.

Гардијан подсећа и да је колико прошле недеље странка Александра Вучића освојила већину на парламентарним изборима које је већина опозиције бојкотовала, а да неки оптужују Вучића да је укинио карантинске мере прерано како би избори били одржани и да је велики део беса међу грађанима изазван осећајем да су безбедносне мере скројене у складу са политичком ситуацијом.


Гардијан пише да је Вучић јутрос учествовао у онлајн панелу са премијерима Мађарске и Словеније и да није поменуо протесте, али је истакао да је пре недељу дана одбио захтеве за потпуни карантин.

Зеит назива Вучића аутократом који је попуштањем мера довео до ширења епидемије зарад чувања фотеље


ББЦ истиче да су протести почели мирно и да међу окупљенима били студенти и породице. Додаје се да се за покретање немира оптужују десни националисти, као и за упад у зграду парламента, а да српски медији наводе да је међу њима и посланик који шири теорије завере о вакцинама и 5Г мрежи.

Дописник ББЦ-а за Балкан пише да су протести мањег обима у Србији у приницпу уобичајена ствар, што показују и фрагментисана опозиција и бојкот недавно одржаних избора, али да демонстрације углавном не подразумевају да полиције маше педнрецима и баца сузавац, док демостранти полицију гађају каменицама и пале полицијске аутомобиле.

Он истиче и да су власти поставиле барикаде око Скупштине да спрече да се ситуација понови и вечерас, али да ће се демонстранти по свој прилици вратити.

ББЦ додаје да је премијерка Србије осудила упад у парламент као “насилни напад” док се Србија и њен здравствени систем боре са пандемијом, али да се на видео снимцима види како полиција туче и шутира демонстранте.

Хрватски Јутарњи лист у тексту под насловом “Позадина хаоса у Београду, Вучићу није проблем само корона: ‘Овакав аутогол Европа не памти’” пише да се пре само недељу дана чинило да Александру Вучићу “не може боље и да је на врхунцу”, али да се онда одједном све преокренуло.

“Александру Вучићу сручили су се проблеми на леђа, а агресивни демонстранти докотрљали су се испод његових прозора. Полицији је требала цела ноћ, мноштво сузавца, пендрека и возила да смири хиљаде насилних демонстраната пред београдском Скупштином, свега којих стотинак метара од његове председничке резиденције. На демонстранте је јуришала и полицијска коњица. Полиција је била врло брутална, али ни демонстранти нису заостајали. Ухапшено је више десетина демонстраната, а повређено је и 40-ак полицајаца”, пише Јутарњи.

Иако се прорежимски медији сада фокусирају на ултранационалистички елемент протеста који дефинитивно јесте био присутан и одвратио неке демонстранте од учествовања, Вучић је свакако “у приличним проблемима”, а “ширење заразе и све лошији статус и имиџ који има у Европи тера га на драстично поступање”.

“Сада је евидентно да је Вучић због избора манипулисао короном и све му се то вратило попут бумеранга”, пише Јутарњи. “Чини се да је корона побегла Вучићу из ‘радијуса’ више него је хтео и мислио.”

Јутарњи лист истиче и да је Србија уз Русију и Белорусију била једна европска земља која је подржала кинески декларацију о стању у тамошњој покрајини Синђијанг где живе претежно Ујгури муслимани, уз Северну Кореју, Кубу, Пакистан и неке афричке земље.

ЕУ је упозоравала на кршење људских и мањинских права у тој кинеској провинцији, а одлуку Србије да стане на страну “брата Си Ђинпинга” назвала је “највећим аутоголом који је постигла једна земља која претендује на улазак у ЕУ”.

Када је реч о Бриселу и људским правима, и немачка канцеларка Ангела Меркел данас је, не именовавши Србију додуше, истакла да ограничење фундаменталних права због пандемије “има превисоку цену” и да пандемија никада не би смела да буде изговор за урушавање демократских принципа.


Светске агенције пренеле су касно синоћ да су се демонстранти и присталице опозиције сукобили са полицијом и покушали да упадну у зграду Скупштине Србије у Београду, након најаве враћања рестриктивних мера, укључујући полицијски час за викенд, ради сузбијања ширења корона вируса.

Поједини демонстранти су, наводе агенције, накратко успели да се пробију у зграду скупштине, али су их полицајци потиснули, а они су узвратили паљењем бакљи и бацањем камења, флаша и јаја на полицију.

АП наводи да је полиција у неколико наврата испалила сузавац на демонстранте испред зграде парламента, док су поједини демонстранти узвикивали: „Оставка, оставка“.

Неколико сукоба избило је између неких од најекстремнијих демонстраната, који како се чини, каже АП, припадају крајње десним групама, и полицајаца који су користили палице.

Полиција се, наводи се, сукобила са демонстрантима и испред зграде РТС, коју опозиција оптужује за пристрасно извештавање у корист власти.

Претходно је председник Александар Вучић описао ситуацију са епидемијом корона вируса у Београду као „алармантну“ и „критичну“, јер су болнице у граду близу попуњених капацитета, након што су власти раније током дана известиле о највећем дневном броју смртних случајева од корона вируса.

Многи су, како пише АП, оптуживали председника Србије да је претходне мере затварања укинуо само због избора, што је он негирао.

Агенција је пренела и да је премијерка Србије Ана Брнабић осудила протесте, наводећи да ће полиција заштитити ред и мир и оптужила опозиционе политичаре да стоје иза упада у парламент.

Ројтерс наводи да је Србија са седам милиона становника пријавила је 16.168 случајева корона вируса, и 330 преминулих, а само у уторак забележено је 299 новооболелих и 13 преминулих.

Епидемиолози и доктори упозорили су да су болнице пуне, а медицински радници уморни, наводи британска агенција.

Ројтерс истиче да је Србија почетком марта увела ванредно стање ради сузбијања ширења корона вируса, а крајем маја била међу првим земљама која се отворила и заказала изборе за 21. јуни.

Противници криве владу за пораст броја случајева корона вируса и тврде да грађани не треба да плаћају цену још једним полицијским часом, наводи Ројтерс.