Прочитај ми чланак

СВЕТСКЕ АГЕНЦИЈЕ пренеле вест да је Мали плагирао докторат

0

Закључак Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду који је утврдио постојање неакадемског понашања министра финансија Синише Малог приликом израде докторске дисертације, одјекнуо је и у светским медијима који преносе и позиве опозиционих странака и дела српске јавности да Мали поднесе оставку.

Њујорк тајмс је пренео вест агенције АП из Беогарда у којој се каже да се министар финансија суочава са позивима на оставку након што је Београдски унивезитет закључио да је његов докторат плагијат.

Фото: wikimedia.org – Влада Републике Србије

Етичка комисија Универзитета у Београду саопштилаје да је Синиша Мали „дословно преузео текстове, или читаве пасусе других аутора без навођења извора,“ извештава АП и додаје да је ректорка Иванка Поповић је за РТС рекла да ће његов рад из 2013, о реструктурирању и приватизацији, бити поништен.

Мали је свој докторат одбранио на београдском Факултету организационих наука.

И Блумберг се осврнуо на данашњу одлуку Етичке комисије, али појавусагледава шире и каже да „источноевропски политичари имају проблем да се ослободе лоше навике: да дођу до ‘фенси’ квалификација тако штопреваром нагомилају дипломе“.

Агенција додаје да је последњи који ће сносити последице министар финансија Србије Синиша Мали.

Етичка комисија Београдског универзитета, преноси Блумберг, закључила је да се Мали понео „неакадемски“ и затражио да му докторска теза буде поништена јер је копирао друге ауторе без помињања извора.

Студенти у Србији су тражили оставку Малог после ове одлуке. Он још има подршку председника Александра Вуцица и очекује се да задржи позицију.

„Знам да то нисам урадио“, рекао је Мали за државну агенцију Тањуг. „О томе ћу говорити за неколико дана. Сад ме занима само буџет“, цитирао је Блумберг изјаву министра финансија.