Прочитај ми чланак

СВЕТОСАВСКИ ИНТЕРВЈУ СА БОШКОМ ОБРАДОВИЋЕМ: Да се српству врати слава

0

Двери 19 година заступају и бране исте вредности и нема одступања

Данас је Савиндан, крсна слава Двери и истовремено пуних 19 година од оснивања. Почели сте као студентски часопис, па сте формирали удружење за националну културу и друштвена питања, а сада сте политичка организација. Осећате ли континуитет између почетака и садашњице?           

Континуитет итекако постоји, и лако је уочљив. Први бројеви „Двери“, које смо штампали у ратно време 1999. године као студенти Универзитета у Београду, бранили су светосавско-косовски идентитет нашег народа и борили се против тадашње власти, указивали на лаж прозападне опозиције (сећам се свог тадашњег текста о „Отпоруˮ као „америчком СКОЈ-у“ и указивања на то ко стоји иза ДОС-а) и бранили породицу и породичне вредности. Двери то и сада чине: важимо за најактивнију опозицију садашњој власти, редовно учествујемо у свим активностима које се залажу за очување Косова и Метохије у саставу Србије, указујемо на то да владајући режим и велики део опозиције служе Бриселу и НАТО Империји, а боримо се за породицу и породичне вредности, у шта се може уверити свако ко прати не само наше програмске документе, него и редовне политичке активности у Народној скупштини и ван ње.

Мењале су се форме у којима су Двери деловале у ове две деценије, али се није мењала суштина и смисао нашег постојања и рада. Данас, као и пре 19 година, могу да поновим да без духовне и моралне обнове српског народа неће бити ни економског ни политичког бољитка. Праве вредности морамо да вратимо на право, односно, водеће место у Србији, а то су духовност, поштење, родољубље, солидарност, домаћи економски интерес… Немамо нити један једини разлог да се стидимо што смо Срби, напротив, имамо све разлоге овога света да се поносимо. Време је да, по речима Милоша Црњаског, „коначно погледамо како ствари стоје са чисто српског интересаˮ. Честитајући Савиндан свима који славе оца наше нације, а то је читав српски народ, верујем да време Двери и правих вредности за које се залажемо већ 19 година – тек долази. Нема одступања од ове борбе коју смо започели пре скоро две деценије.

Ваш улазак у предизборну коалицију са покретом „Доста је билоˮ на градским изборима у Београду изазвао је низ недоумица у јавности. Неки су чак помислили да је то изневеравање досадашњих политичких начела Двери. Ваш коментар на такве ставове.                        

Двери су ушле у техничку предизборну сарадњу са ДЈБ на локалним изборима у Београду и то нема никакве везе са републичким нивоом власти и републичком политиком наше две политичке организације. ДЈБ се у Београду показао као доследан борац против партократије, криминала и корупције, и то је важан предуслов за политичке промене у Београду и целој Србији. Заустављањем пљачке и скидањем лоповске власти у Београду отвара се простор за решавање великих економских, социјалних, националних и државних питања.

Наравно, мислим да сви знају каква решења економских, социјалних, националних и државних питања предлажу Двери. Од њих не одступамо и наши ставови нису промењени већ 19 година. У овој коалицији ми се држимо заједничких тема за београдске изборе, а свако задржава свој програм и политику коју је водио на републичком нивоу без икаквих промена.

Међу Београђанима има и оних који су за ЕУ и оних који су за Русију, али и једни и други су против лоповлука и желе одговорност свих који су се до сада огрешили о закон. То је наша идеја и то је оно што нас спаја: да зауставимо пљачку народа и државе, али да, пре свега, решимо нагомилане проблеме живљења у Београду, који је, под Вучићевом влашћу, постао легло дивље градње и урбанистичког хаоса, криминала и прања пара у личне и страначке сврхе преко намештених тендера за новогодишње јелке и расвете, фонтане и јарболе, „Београд на водиˮ и сличне коруптивне радње. Сваки грађанин Београда заслужује нормалан живот у престоници, где ће породица доћи на прво место, где ће бити бесплатни уџбеници за све ђаке, а дупло јефтинији градски превоз, и где ће бити смањен порез на имовину а додатно опорезовано неизграђено грађевинско земљиште на које су тајкуни бацили око. У том новом Београду Вучићеви пиони и послушници биће само ружна успомена и они ће, ако се утврди њихова кривична одговорност, имати могућност да своје верно служење „вучкократији“ окајавају у казнено-поправним установама. 

Да се разумемо: у Београду се не решавају велика национална и државна, већ, пре свега, урбанистичка, комунална и социјална питања. То је, што би рекао Драгош Калајић, „хаузмајсторска власт“. С друге стране, ово јесте прва прилика у којој власт може да падне и где имамо шансу да покренемо талас политичких промена, и ту прилику не треба пропустити.

У јавности су се појавиле и вести о томе како је дошло до неслагања појединих чланова Политичког савета Двери због предизборне коалиције са ДЈБ. О чему је реч?                                                                                       

Да унапред кажем: чланови Политичког савета Двери су угледни интелектуалци са завидним личним и политичким биографијама, остварени људи који су, увек и свагда, имали своје мишљење, не само о политици Двери, него и о свим битним националним питањима. Они су то своје мишљење слободно изражавали и изражавају, што се од њих и очекивало – Двери нису ЦК СКЈ, нити Вучићев хор климоглаваца. Тако је било и у овом случају када су сви чланови Политичког савета Двери имали прилику да кажу своја мишљења, која су била веома различита по питању тога како треба изаћи на београдске изборе. 

Како је у својој изјави истакао др Зоран Чворовић, чијег су се приватног писма члановима Политичког савета Двери Вучићеви медији на незаконит начин домогли – кључно питање гласи: у каквој Србији ми то живимо? Да ли је у њој уопште могућ демократски политички живот? Јасно је да оно што Чворовић зове „удбашко-доушнички систем“ контролише човек који се зове Александар Вучић, који ову земљу жели да претвори у мафијашку „банана-републику“ јужноамеричког типа.

Да поновим: проблем није у различитим мишљењима (јер Двери ће увек ослушкивати и озбиљно узимати у обзир мишљења како чланова Политичког савета, тако и својих бирача), него у удбашким методама упадања у приватну преписку, објављивања исте у медијима без сагласности аутора и сејања смутње са намером да се осујети неминовна смена Вучићевог антидемократског режима.

Када се заврше београдски избори урадићемо анализу, своје мишљење даће и Политички савет, али ће одговорност и за добре и за лоше одлуке сносити Председништво Двери и ја лично. Политичком савету хвала на свему што су за нас учинили до сада и што ће учинити убудуће својим огромним знањем, искуством и саветима, али они свакако нису и не могу бити одговорни за наше политичке одлуке. Ту одговорност морамо сносити сами. 

Дубоко верујем да смо без обзира на самостални раст рејтинга Двери последњих месеци, овим потезом на београдским изборима додатно ојачали опозициони блок и понудили једну алтернативу и садашњој и бившој власти. А то је управо оно што нико од њих не жели и што спречавају да се догоди већ 30 година. 

Какви су даљи планови у 2018?         

Три су правца нашег политичког деловања у 2018:

1)     наставак „Двериликсаˮ као резултата рада Антикорупцијског тима Двери и откривање криминалних афера у Вучићевом окружењу,

2)     даља сарадња унутар радне групе за одбрану Косова и Метохије и спречавање потписивања независности Косова од стране актуелне власти, и

3)     наставак кампање представљања конкретних мера наше породичне политике.

Ових дана излазимо у јавност са новим случајем који потврђује наше досадашње истраге о политичкој мафији која влада Србијом без обзира на промену власти, а коју чине корумпирани полицајци, судије, тужиоци, банкари и политичари.

Такође са нашим пријатељима и саборцима из Здраве Србије, Источне алтернативе, Државотворног покрета, Народног покрета и Покрета Срба са КиМ „Отаџбинаˮ настављамо одржавање трибина широм Србије на којима представљамо другачију политику према КиМ у односу на овај Вучићев лажни унутрашњи дијалог. Мислим да у сарадњи са Миланом Стаматовићем, Драганом Тодоровићем, Слободаном Самарџићем, Марком Јакшићем, Славишом Ристићем, Дејаном Мировићем и свима другима који стају у јединствен национални фронт за одбрану КиМ у саставу Србије, а посебно оглашавањем СПЦ на трагу Апела који је потписало 11 епископа, можемо спречити да Вучић изврши обавезу потписивања признања независности Косова, што је преузео као задатак када су га са Запада довели на власт 2012. године. 

И да истакнем још једну важну ствар: ми ову борбу за Косово и Метохију водимо мимо београдских избора или било каквих других тема, надилазећи све наше разлике и поделе, јер питање Косова и Метохије превазилази сваку страначку политику и тиче се саме суштине пута којим иду Србија и српски народ. Зато су сви добро дошли у овај фронт за одбрану КиМ у саставу Србије.

Коначно, пошто смо ми политички покрет породичних људи и сматрамо да је породична политика будућност Србије, ове године ћемо уложити пуно енергије да представимо конкретне мере како да свака породица у Србији има више пара у новчанику и осети бољитак у свом кућном буџету. Тај пут води најпре преко пореске реформе и смањења пореза на зараде и имовину свих брачних и породичних људи у Србији, са посебним попустима за оне са више деце. Затим су ту редовни месечни финансијски подстицаји за свако новорођено дете до 18 године живота, као и подршка државе која ће покрити камату за кредит за решавање стамбеног питања за младе брачне парове. Идемо ка формирању друштва и државе у којој ће породица и рађање бити на првом месту, и где ће се све снаге укључити у подршку породици и борби против беле куге. То је најважнија битка коју треба да добијемо у 21. веку. Без становништва нема ни привреде, ни безбедности, ни будућности Србије. Зато толико верујемо да имамо најбољу политику и да су породичне вредности и породична политика решење свих наших проблема. 

Остало је годину дана до за нас великог јубилеја – 20 година Двери. Имам осећај да ће се у ових годину дана штошта занимљиво и велико догодити и надам се да ће то бити добро за наш народ и државу. Што се Двери тиче, трудићемо се да дамо свој максималан допринос политичким променама и да се ова држава коначно отме политичкој мафији и врати народу. Само они који, по оном чувеном Дучићевом завештању, верују у Бога и Српство и у 21. веку, који су традиционалних моралних уверења а модерног организационог деловања, могу учинити да се – како каже једна популарна савремена патриотска песма – „Српству врати славаˮ.