Прочитај ми чланак

СВЕЧАНИ ДОЧЕК ИСПРЕД ПАЛАТЕ СРБИЈА: Словеначки председник Пахор стигао у Београд

0

Председник Србије Александар Вучић дочекао је данас, испред Палате Србија, шефа словеначке државе Борута Пахора, који је допутовао у званичну посету Србији.

Након свечаног дочека, уз постројену Гарду Војске Србије и химне Србије и Словеније, уследили су тет-а-тет састанак Вучића и Пахора.

Foto: Screenshot

Затим је планиран и састанак делегација Србије и Словеније, након чега су предвиђене изјаве за медије двојице председника. Након тога уследиће пословни форум Србија – Словенија.

Пахор и Вучић разговараће о побољшању билатералних политицких односа и свеобухватне сарадње две земље.

Током посете биће речи и о напретку Србије у њеним настојањима да се придружи ЕУ, ситуацији у региону и другим актуелним питањима везаним за миграције, безбедност и будуцност ЕУ.

Пахор ће се обратити и на Посебној седници Скупштине Србије и састати са председницом Народне скупштине Мајом Гојковић.

Словеначки председник ће Србију посетити у пратњи делегације представника пословне заједнице, као и министра културе Дејана Прешичека, државног секретара Министарства културе Јана Шкоберна, државног секретара Министарства спољних послова Симоне Лесковар и државног секретара Министарства економије Еве Штавс Подлогар.

Другог дана посете председник Словеније положиће венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Србија је Словенији 10. најважнији трговински партнер, а билатерална трговина премашује милијарду евра по години.

Агенција СТА наводи да је ово прва званицна посета Пахора Србији после његовог поновног избора у новембру 2017. године, а пре тога је био у Србији 2014. године, што је била прва посета једног словенацког председника

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!