Прочитај ми чланак

СВЕ ТО НАРОД ПЛАЋА Државни органи наручују пиво за 2,2 и вино за 7,24 милиона дин.

0

Владина Управа за заједничке послове расписала је тендер за набавку пива, за шта ће из државне касе бити издвојено око 2,2 милиона динара. У позиву се не наводи која количина се набавља нити су наведене неке конкретне спецификације и захтеви.

Управа за заједничке послове републичких органа ускоро ће кренути у набавку меса, млечних производа, али и алкохолних пића. Тако је бар предвиђено планом набавки за 2021. Тендер за набавку пива већ је расписан, али у њему није прецизирана ни врста пива, произвођач, количина, нити коме је конкретно оно намењено, будући да Управа покрива све републичке органе.

Фото: Н.С.

Судећи по подацима који су доступни на Порталу јавних набавки, позната је једино процењена вредност. Како се наводи, за набавку пива запосленима у државним институцијама из касе грађана Србије биће издвојено 2,2 милиона динара.

С обзиром на то да се цена тог алкохолног напитка обично креће од 50 динара па навише, те да је реч о набавци на велико, Управа за заједничке послове требало би да добије и повољнију цену.

Ако рачунамо најнижу цену, не улазећи у ону која ће бити постигнута на тендеру, за новац који је предвиђен у те сврхе могло би да се купи 44.000 флаша пива.

Пиво није једино алкохолно пиће које се служи или ће се служити у државним органима. Предвиђена је и набавка вина, за које ће грађани Србије платити 7,24 милиона динара.

Такође, на порталу јавних набавки наводи се и да ће бити расписан тендер и за набавку других алкохолних пића, али не пише ни којих, ни када ће се то догодити. Јасно је само да ће за то бити плаћено 5,5 милиона динара.

Коме је сво то алкохолно пиће намењено, није познато. Међутим, ова набавка вина, пива и другог алкохола могла би да буде проблематична, ако се има у виду да је по Закону о раду конзумирање алкохола на радном месту забрањено, те да би запослени због тога могао да добије и отказ.