Прочитај ми чланак

СВЕ САМО НЕ БЕСКУЋНИЦИ: Где и како су каријеру наставили бивши министри

0

Бивши министар Слободан Вуксановић, испоставило се, лепо живи, има добар посао и стан у центру Београда, а више него солидно су прошли готово сви бивши чланови влада Србије, који су се након политичких каријера вратили својим занимањима, посветили бизнису или отишли у иностранство.

f

Фото: РАС Србија

Бивши министар Слободан Вуксановић, испоставило се, лепо живи, има добар посао и стан у центру Београда, а више него солидно су прошли готово сви бивши чланови влада Србије, који су се након политичких каријера вратили својим занимањима, посветили бизнису или отишли у иностранство.

Мало који бивши министар може да каже да му је политика одмогла, а најмање би о томе могли да говоре они који су водили рачуна о државним финансијама. Већина је и пре доласка у Немањину 11 имала успешне каријере, а ништа се није променило ни након одласка из српске политике. Напротив.

Вођење финансија се исплатило

Сви бивши министри финансија од петооктобарских промена до данас и те како су уновчили своје искуство у државним институцијама. Божидар Ђелић, који је тај ресор водио у Влади Зорана Ђинђића, тренутно живи и ради у Француској, где је од 2014. директор у инвестиционој банци „Лазард“.

На место високог државног функционера дошао је са партнерске позиције у консултантској компанији „Мекинзи“, да би 2005. прешао на функцију директора за источну Европу у „Креди агрикол банци“. Затим се вратио у политички живот Србије.

На привремени рад у иностранство је отишао и Мирко Цветковић, бивши премијер, који је годину дана водио и ресор финансија. Тренутно је консултант Светске банке у Сектору за развој приватног сектора у земљама источне Европе и централне Азије.

Диана Драгутиновић и Млађан Динкић, који су такође бринули о државној каси, остали су у земљи, али њихове каријере нису стагнирале.

Осим што предаје на Економском факултету, Драгутиновићева је вицегувернерка у Народној банци Србије, а према подацима Агенције за борбу против корупције, у НБС месечно зарађује 529.000 динара.

Динкић је, са друге стране, отишао у приватни сектор. Када се 2014. повукао из политичког и јавног живота, постао је члан Управног одбора „Збербанке“, водеће банке у Русији. Већински је власник консултантске компаније „MD Solution Beograd“, која је само у 2015. години остварила добит од 23 милиона динара.

Успех му неретко кваре истраге које су се претходних година водиле против њега. Недавно је био на саслушању у полицији у вези са случајевима од 2001. до 2012. године, као што су „Мобтел“ и топионица из Бора. Пред Нову годину Тужилаштво за организовани криминал обуставило је истрагу против њега због махинација у Националној штедионици.

Адвокатура, професура, медицина…

Међу онима који су се дефинитивно повукли из српске политике је Томица Милосављевић, који је четири пута биран за министра здравља и тај посао радио девет година. Из политике је отишао 2011. године, а данас је редовни професор на Медицинском факултету и клинички гастроентеролог-хепатолог у Клиничком центру Србије.

Веома је активан у Европској асоцијацији гастроенетролога, чији је председник био у претходне две године, а сада је члан борда те асоцијације.

Милосављевић за „Блиц“ наводи да му политика није одмогла и да му није жао што се бавио тим послом, али да себе није доживљавао као политичара, већ као „доктора на привременом раду у политици“.

– Професор и доктор Милосављевић нису имали никакве вајде од министра Милосављевића – каже он.

Исто тврди и Зоран Стојковић, бивши министар правде, који се по окончању политичке каријере вратио адвокатури. Како наводи за „Блиц“, због политике није имао проблема, али није се ни окористио.

– Док сам био министар, посао адвоката био је у статусу мировања. Вратио сам се без икаквих проблема. Ипак, не радим као раније. Када сам постао министар предао сам све своје предмете, а кад сам се вратио у адвокатуру кренуо сам испочетка. Ипак, то ми није толико битно. Радим да се не бих осећао као пензионер – каже Стојковић.

У пензију је отишао Војислав Коштуница, који је у два наврата био премијер, а велики број бивших министара и даље је у политици. Ради се углавном о члановима опозиционих странака.

Неки су министарске фотеље заменили саветничким, попут Драгана Гламочића, који је у кабинету председника Владе Александра Вучића задужен за пољопривреду, или Петра Шкундрића, који је ангажован у кабинету министра спољних послова Ивице Дачића.

Невоље после политике

Неколицина бивших министара политика је донела велике невоље. Међу њима је и Оливер Дулић, који је водио ресор животне средине и просторног планирања у Влади Мирка Цветковића.

Врло брзо након промене власти, Дулић је оптужен за злоупотребу службеног положаја приликом издавања дозвола за рад предузећу „Нуба инвест“. У једном тренутку оптужница против њега била је укинута, да би после неког времена опет била подигнута.

Дулић у изјави за „Блиц“ каже да му је политика нанела велику штету, али да сада ужива у својој струци.

– Радим у Клиничком центру Војводине, ортопед сам и бавим се својим послом. Шта се дешава са оптужницом против мене, заиста не знам – наводи Дулић.

У проблемима је и бивши министар привреде и приватизације Предраг Бубало. Пред Специјалним судом у Београду, он је оптужен за злоупотребе приликом продаје пакета државних акција у Луци Београд предузећу „Ворлдфин“ из Луксембруга 2005. године. Суђење је у току.