Прочитај ми чланак

„СВЕ ЈЕ ЗГАЖЕНО!“ Порука Срба после заседања Кризног штаба

0

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је да је усвајањем закона о формирању војске Приштина на најгрубљи начин напала мир, безбедност и сигурност и позвао Србе на мир, суздржаност и да не наседају на провокације.

„Данас је у Приштини у присуству свих међународних представника пред очима ЕУ, УН и свих на свету погажена Повеља УН, Резолуција СБ УН 1244, Кумановски споразум и међународно јавно право“, рекао је Ракић на прес конференцији након седнице Кризног штаба.

Он је истакао да је формирањем тзв. војске Косова најгрубље погажена Резолуција 1244 УН, којом се јасно говори да је једина оружна сила на овим просторима КФОР.

Ракић је позвао Србе на КиМ, и северно и јужно од Ибра, на судржаност и да не наседају на провокације, којих ће, каже, свакако бити.

„Наш циљ и интерес је да одржимо мир на овим просторима“, подвукао је Ракић.

„Нисмо сами у свему овоме. Србија је све нас, председник Александар Вучић је више пута поновио да неће дозволити никакве нападе на српски живаљ на КиМ“, рекао је Ракић.

Представници Српске листе су се новинарима обратили обучени у мајице на којима је симболично прецртано међународно право, Резолуција 1244 СБ УН, Војно-технички споразум из Куманова.

ГОЈКОВИЋ: ПРИШТИНА БРУТАЛНО ПРЕКРШИЛА РЕЗОЛУЦИЈУ 1244

Председница Народне скупштине Маје Гојковић изјавила је данас да одлука привремених институција у Приштина о формирању тзв. „војске Косова“ представља бруталан чин кршења Резолуције СБ УН 1244.

Додала је и да је одлука у директној је супротности са свим релевантним регионалним споразумима.

„Реч је о последњем у низу једностраних и насилних решења којима Приштина прибегава, а која су усмерена против српског народа на Косову и Метохији и којим се разарају темељи безбедносне архитектуре која је стварана последњих деценија са циљем да се обезбеди дугорочна стабилност региона“, наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

Оваква претња миру и стабилности региона не сме да остане без одговора међународних институција, а пре свега оних чија је непосредна одговорност да се старају о очувању правног поретка и гарантовању безбедности свих грађана КиМ, закључила је Гојковић.

СЕЛАКОВИЋ: МЕЂУНАРОДНО ПРАВО ЈЕ „МРТВО“

Генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић рекао је поводом усвајања закона у Приштини о трансформацији КБС у војску да је јасно да је међународно право „мртво“.

„Они који су допринели да међународно право нестане, да умре, више се ни не претварају у тим својим делима, више се и не “фолирају“ као што би народ рекао. Раније су измишљали, контруисали различите догађаје попут Рачка, измишљали такозване хуманитрарне катастрофе не би ли оправдали кршење међународног права. Од данас више ни то не раде“, рекао је Селаковић за РТС.

„Ко то чини – и САД, Велика Британија, то чини и Немачка и читав део такозване међународне заједнице који прихвата формирање такозване Војске Косова и који је подржавао и спонзорисао и промовисао такозвану косовску независност“, додао је Селаковић.

Он је додао да Србија мора увек и на сваком месту да понавља да је резолуција СБ УН 12 44 из 1999.године једини важећи међународни правни акт када је у питању КиМ који третира присуство оружане силе односно оружаних војних снага на КиМ.

Додаје да онима који промовишу тзв. косовску војску и сецесију Косова то више уопште није важно, као што им није важно ни оно што су сами Албанци донели као свој тзв. Устав.

„Они нису могли да увуку у тај свој „ђавољи пројекат“ Српску листу, нашли су једног Србина, неког „друга Раде Трајковић“ и њима сличних кога су привукли на своју страну, али Српску листу лису могли“, навео је Селаковић.

Када је реч о будућим реакцијама Селаковић каже да ће се видети какве ће бити и да ли ће нешто променити, а грађани, како каже, о томе могу да суде на основу онога што см видели до сад.

„Председник (Алексадар) Вучић ову ноћ је провео неспавајући и данашњи дан је провео са својим војницима, официрима, људима који су на челу одговарајућих командних служби од Генералштаба па наниже и много је важно да председник буде са њима“, рекао је он.

Какве ће председник или држава одлуке донети, не могу да кажем, рекао је Селаковић, јер, како каже, то зависи од низа околности.

„Оно што ми се чини као могуће је проглашење окупације дела наше територије, а то захтева садејство председника, владе и скупштине. Једна изузетно озбиљна одлука која може имати озбиљне, тешке, компликоване и дугорочне последице“, рекао је Селаковић.

Друга је, каже, одлука о употреба оружаних снага. „Не морам да вам причам какве то последице са собом носи, али оно што је оцицгледно, нико од нас не може да каже каква ће одлука бити донета“, истакао је Селаковић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!