Прочитај ми чланак

Све је почело Дејановим хапшењем: Месец терора и цртања мета у режији СНС режима!

0

Биће још мало месец дана од противправног хапшења и суспензије свих људских права слободног новинара Дејана Петра Златановића. Срамотно режимско тужилаштво је данас против било какве логике, закона и морала затражило продужење притвора и за њега и за Дамњана Кнежевића. Потврда да је ово фарса од државе.

Управо је Дејаново хапшење било увод у месец дана невиђене репресије режима против свих политичких неистомишљеника, с тим да су родољубиви појединци и партије тренутно највише на удару.

Све је почело са Дејаном, а кулминирало је синоћ када је група СНС батинаша напала и претукла у Кошутањаку опозиционог народног посланика Александра Јерковића. Све се одиграло близу места где је режим чији је део био и Александар Вучић не тако давно убила и закопала Ивана Стамболића.

После Дејановог противправног хапшења уследиле су претње и напади на друге новинаре (Марко Видојковић, Марко Драгославић, Милан Никић…), уследила је претња рођака „кољача“ Марка Миљковића – СНС посланика Светозара Вујачића, који је непослушној тужитељки Бојани Савовић јавно поручио да „неће добро проћи“.

Уследили су плакати широм већих градова Србије на којима се црта мета на челу Бошку Обрадовићу, Милици Ђурђевић Стаменковски и Милошу Јовановићу, а све у стилу припреме терена као што је то рађено са ТВ спотовима на Пинку против убијеног Оливера Ивановића.

Уследили су графити мржње „Милица лажљивица“, „Милош Француз“, као и најновији напади на Борислава Новаковића из Народне странке – „Бора психо“ и некадашњег председника Демократске странке Бојана Пајтића – „Пајтић лопов“.

Уследило је хапшење монаха Антонија јер се усудио да дође са неколико људи да протестује на тротоару испред Скупштине када се у њој налазио Мирослав Лајчак.

Уследили су притисци на Саву Манојловића из покрета Крени Промени, који је плански затрпан пријавама суду у намери да се потпуно искључи из политике и активизма (није режиму проблем само издаја КиМ, следи и Рио Тинто).

Уследиле су преписке СНС активиста у Младеновцу у којој својим члановима сугеришу да се физички обрачунају са свима који у сандучиће Младеновчана убацују флајере Народне странке да је Вучић издао Косово. Креира се атмосфера грађанског рата и легитимности обрачуна са сваким ко и помисли да се супротстави режиму.

Све ово је уследило од момента хапшења слободног новинара Дејана Златановића. И то ни мало случајно. Његова голгота је била, а и даље је само увод у терор који нам следи.

Зато сви који ћуте на неправду према Дејану само зато што нису политички истомишљеници, треба да се запитају да ли су они следећи.

Јер, ако ћутањем помажете режиму да терорише невиног Златановића, проћи ћете сви по стиховима Мартина Нимелера:

Када су нацисти дошли по комунисте,

ја сам ћутао;

јер нисам био комуниста.

Када су затворили социјалдемократе,

ја сам ћутао;

јер нисам био социјалдемократа.

Када су дошли по синдикалце,

ја се нисам побунио;

јер нисам био синдикалац.

Када су дошли по мене,

није преостао нико да се побуни.

Редакција „Србин инфо“ моли све политичаре, покрете, адвокате, јавне личности, медије, новинарска удружења, организације за људска права и све правдољубиве људе да дигну глас, стално помињу Дејана и затраже хитно ослобађање тешког инвалида и потпуно невиног човека чији је једини „грех“ то што није могао да прећути кршење Устава Србије. Док не буде касно. Не дозволите да се Дејана сећамо као Славка Ћурувије.