Прочитај ми чланак

Све Дачићеве форе и гафови: Коме је све без блама певао

0

Крај је једне епохе: од 2008. године у разним сазивима Владе Србије једна од ретких константи био је лидер социјалиста Ивица Дачић. Премијер, потпредсендик Владе, министар полиције и иностраних послова, Дачић је у Немањину 11 доносио и политичко искуство и музички таленат. Утихнуће званичне прославе, а биће и мање смеха због његових често неодмерених изјава.

Јер лидер социјалиста није био нимало стидљив када су у питању вокалне способности, а није се либио да запева ни најважнијим државницима.

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Sajt – Zvanični kanal/THE KNEZ/Teleks/bomayee

Тако је председника Турске, Реџепа Тајипа Ердогана, разгалио песмом током његове прве посете Београду 2017. године. Том приликом новцем га је закитио амбасадор ове земље у Србији. Није то било понижавање министра дипломатије, него обичај.

Нешто раније те године, потпредседник Владе запевао је италијнску арију “О соле мио” и то на инаугурацији председника Александра Вучића. Арија је посвећена сунцу, као извору живота на планети земљи.На снимку се види и како га снима бивши министар спољних послова Италије и саветник председника Србије Франко Фратини.

Певао је лидер СПС и грчком амбасадору. Том приликом је ломио и тањире, што је грчки обичај.

Највећи великодостојник ком је Дачић певао био је Владимир Путин. То је било и природно с обзиром на то да је СПС склон мајци Русији.

Ипак, председник СПС најпознатији је по певању Миљацке, песме Халида Бешлића. Ту је псему певао често, у бројним пригодама, и она до данас остаје његов заштитни знак.

Било је још нумера које вреди запамтити, али и изјава које ће остати упамћене. Највише се памти она везана за Калемегдан и легендарно “Кале, значи брдо…То су били Турци”, које је упутио страној делегацији. Недавно је, рецимо, у јутарњем програму ТВ Прва рекао ово: „Имали смо ми пре Ковида-19 и Г 17, па смо преживели“. Забавно. Салве смеха изазвала је и његова изјава у Словенији, на панелу посвећеном Западном Балкану и перспективама за чланство у Европске уније: „Има неких промена од прошле године, столице више нису дрвене…. За доручак су биле само три земичке, а од тога, једна празна….. Па, каква је то ЕУ, чиме ћете нас привући?“

Што се тиче изјава које ће остати у политичкој историји, свакако је најпознатија она коју је рекао у ноћи политичког превата – маја 2012. године: “Можда се у Србији не зна ко ће бити председник, али се добро зна ко ће бити премијер”, рекао је Дачић припремајући пут за преговоре о првој напредњачкој Влади. И био је премијер.

За крај, ево једне изјаве и из “жуте штампе”. Министар спољних послова је, за сукоб пензионисаног генерала полиције Симића и његове (претпоставља се) девојке Љупке, рекао ово: “Вероватно је све ово последица превелике љубави, помириће се они!”