Прочитај ми чланак

СВАКА ДЕСЕТА ИЗЈАВА ИСТИНИТА: Лажи председника Републике Александра Вучића

0

Током прве године председничког мандата Александра Вучића више од 90 одсто његових изјава оцењених на Истиномеру било је неистинито, наводи се у саопштењу тог портала.

Од оцењених изјава у категорији „Истинитост“ (укупно 33 изјаве) само девет одсто било је истинито. У овом периоду председник Републике испунио је једно дато обећање, док их је пет остало неиспуњено. Две изјаве у категорији „Доследност“ оцењене су као недоследне.

Такође, првих годину дана мандата председника Србије обележила су бројна прекорачења овлашћења – од избора премијера до утврђивања мера популационе политике.

На годишњицу инаугурације Истиномер доноси преглед изјава и обећања које су обележиле прву годину председничког мандата Александра Вучића.

Када је Истиномер добио податке о броју километара ауто-пута, испоставило се да се обећање Александра Вучића да ћемо до 2017. имати више километара ауто-пута од Хрватске није обистинило. Показало се да је Србија 2017. имала исти број километара као Хрватска 2003. Недостајало јој је нешто више од 550 километара да се изједначи, под условом да Хрватска престане да гради путеве.

Председник Вучић тврдио је и да је раст српске економије већи од европског просека. Испоставило се да је у том тренутку Србија имала готово дупло мањи раст од просека у земљама ЕУ. Исто тако, председник је тврдио да је Србија 2016. имала највећи привредни раст на Западном Балкану, иако су већи раст имале Хрватска и Албанија, као и Косово.

Говорећи о смањењу јавног дуга, Александар Вучић је у протеклих годину дана више пута изјављивао да је у априлу 2014, када је он постао премијер, јавни дуг био око 77 одсто БДП. У том тренутку јавни дуг је заправо био 62,5 одсто, да би на крају године достигао 70 одсто БДП.

Много пута је понављана тврдња и о плати од 356 евра када је дошао на власт, иако је у том периоду 2014. просечна плата износила 386 евра.

Када је кренула прича о концесији за Аеродром “Никола Тесла”, Александар Вучић је тврдио да је профит аеродрома у време бивше власти био само 130.000 евра. Испоставиће се да су ови резултати забележени 2013. године, када је на власти била коалиција социјалиста и напредњака. На то треба додати и разлоге за лоше резултате аеродрома у периоду 2011 – 2015. (дакле у време и садашње и бивше власти), а то је опраштање дугова ЈАТ- у и “Ер Србији”.

Председник Вучић обећао је и да ће градоначелник Београда Синиша Мали поднети оставку до краја лета 2017. године, што су грађани упорно тражили након рушења у Савамали у изборној ноћи пре две године. Међутим, Мали је остао на функцији до краја мандата, а затим је пре неколико дана изабран за министра финансија.