Прочитај ми чланак

Шутановац као најгори СНС-овац!

0

Драган Шутановац је данас професора Слободана Самарџића, веровали или не, назвао нацистом, тврди таблоидни Ало! Другим речима, Ало тврди да је Шутановац оптужио професора Самарџића, некадашњег колегу у Влади Србије и блиског сарадника Војислава Коштуница, да је исти као људи који су убијали и униставали читаве народе и спроводили највеће злочине.

Наравно, Ало не би био Ало када не би слагао. У твиту Драган Шутановац назива Самарџића „нацошем“ што је израз који се не користи за нацисте, већ за националисте!

Дакле, све је као и до сада. Ало лаже људе, а Шутановац вређа оне који од њега другачије мисле. Тачно је да Слободан Самарџић има ставове о Косову и чланству Србије у ЕУ супротне Шутановца, али због тога га нико не може назвати националистом, односно човеком који мрзи припаднике других народа.

Ко је уопште Драган Шутановац, човек који је недавно био у Америци? Зли језици кажу да га је тамо послао Вучић да покуша да му направи контакте у Бајденовој администрацији.

Драган Шутановац је у политику ушао као власник четвртине кафића „Демоде“. Изашао је из ње као човек са станом код Храма Светог Саве вредним скоро милион евра. Познат је и као љубитељ скупоцених сатова, а кад год је неко у странци или јавности поставио питање одакле му новац позивао се на плату супруге која је радила у Делти.

И на таста Мирослава Илића.

Упућени извори кажу да је Шутановац био камен спотицања у преговорима Тадића и Ђиласа 2012, да овај други буде кандидат ДС-а за премијера. Наводно, до договора није дошло између осталог што Ђилас није прихватио да у Влади остану неки дотадашњи министри међу којима је Шутановац био на првом месту.

2016. Шутановац је постао председник онога што је остало од ДС-а. Доносио је доста паметних одлука, али је потпуно погрешно проценио да ДС на београдске изборе не треба да буде на листи са ПСГ-ом и Народном странком коју је предводио баш Ђилас. Позивајући се на лажна Ипсосова истраживања, убедио је председништво да ће узети најмање 7% гласова. Пошто је ДС доживео потпуни дебакл, исто као и Тадићева и Живковићева странка са којима је заједно у коалицији освојила мизерних 2.2% гласова, Драган Шутановац је поднео оставку.
За то му се мора одати признање јер таквих моралних потеза није било пуно у српској политичкој историји.

Зли језици су пре тога причали да ДС финансира Вучић, да Шутановац од њега добија 20.000 евра сваког месеца и да тај новац у мењачницама претвара у доларе како би лакше убедио сараднике да их финансирају Американци. За овакве тврдње никада нису дати никакви докази и зато је све остало на нивоу прича.

Оно што је сигурно, Марко Уљаревић и Ипсос су одиграли више него значајну улогу у разбијању јединства опозиције износећи нетачне податке баш као што и дан данас раде.

Шутановац је увек био перципиран као амерички човек и у ДС-у и у Влади. Да би оправдао такав имиџ, остао је један од највећих критичара Русије и односа појединаца са овом државом. Занимљиво је да константно напада Млађана Ђорђевића, везујући његове ставове за Драгана Ђиласа. Сваки пут кад Ђорђевић у јавности иступа проруски – следи одговор. Оно што је занимљиво, да Драган Шутановац никада ништа слично није рекао после Вучићевих састанака са Путином или похвала Вучићевих сарадника на рачун Путина и Русије.

Све у свему, Драган Шутановац је један од оних за које може да се каже да је из политике изашао као много богатији човек него што је у њу ушао.

Остаће запамћен и као кум Бориса Тадића, али је увек за то тврдио да му је више у животу сметало него што му је донело.