Прочитај ми чланак

СУРОИ: Куртијева Влада наставља рад, тајни споразум Вучића и Тачија ништаван

0

Аналитичар и публициста Ветон Сурои оценио је да је сада наводни "тајни споразум" председника Србије и тзв. Косова, Александра Вучића и Хашима Тачија, сада ништаван, а да је такса сада споредна ствар јер је почело њено укидање уз успостављање мера реципроцитета, с чиме су се сагласили канцеларка Немачке Ангела Меркел и председник Вучић.

Сурои је на Фејсбуку написао да се после јучерашње „олује“ у косовском парламенту могу извести закључци да тзв. Влада Косова наставља да сарађује са свим својим члановима, осим са онимх које је отпустио премијер, са чиме се сагласио његов коалициони партнер, председник Демократског савеза Косова (ДСК) Иса Мустафа.


„Избегнуто је ванредно стање, покушај узурпирања власти користећи стање са коронвирусом. Питање стопостотне таксе већ је ушло у постепени поступак њеног укидања успостављањем реципроцитета. Такав процес је потврђен у разговорима које је канцеларка Меркел имала с премијером Косова и с председником Србије. Такав поступак је прихватила и Србија. То је већ споредна тема“, написао је Сурои.

Пошто нико не зна тајни споразум Вучића и Тчаија, „то је ништаво за тзв. Косово и тзв. Владу Косова, једину институцију овлашћену за вођење преговора са Србијом, када се за то створе услови“., написао је.

Сурои сматра да је сада хитно питање превенција и борба против коронавируса.

„Биће нова влада која ће заменити владу у оставци у складу са уставним процедурама и у ситуацији јавног здравља односно ситуације са коронавирусом“, рекао је он.

После више од 11 сати расправе, тзв. Скупштина Косова је касно синоћ са 82 гласа за, 32 против и једним уздржаним гласом изгласала неповерење тзв. Влади Косова на челу са Аљбином Куртијем.

Захтев за изгласавање неповерења је покренуо ДСК, који је био коалициони партнер у Влади.