Прочитај ми чланак

СУП у Љермонтовој рaди фирма власника хапшеног у Црној Гори због куповине гласова!

0

Због реконструкције објекта СУП-а у Љермонтовој улици 12а, та управа је у марту прошле године премештена у зграду СИВ 3 на Новом Београду.

С обзиром на то да се ускоро навршава годину дана откад је почела реконструкција објекта Управе саобраћајне полиције у Љермонтовљевој улици 12а, репортери Нова.рс обишли су данас радове на овој локацији, чији је завршетак планиран за март ове године.

Судећи по оном што се види на терену, крај на адаптацији тог објекта се не назире. Са друге стране, репортери Нова.рс на грађевинској табли, која је постављена на неприступачном месту, уочили су да је посао реконструкције добила новосадска фирма „ГАТ“, чији је власник контроверзни бизнисмен Дејан Слијепчевић, познат и по хапшењу у Црној Гори.

Зграда је обложена заштитним слојем односно стиропором, док су постављене металне скеле свуда около. Мешалица за бетон, истоварен песак и пуни џакови цемента и даље стоје насред земљишта, док су, како делује, радови на парцели поред на којој је предвиђено да буде паркиралиште, тек започети.

Извођач радова на реконструкцији и адаптацији објекта у Љермонтовљевој 12а је, као што смо написали, новосадска фирма „ГАТ“, а чији је власник бизнисмен Дејан Слијепчевић. Његово име постало је познато широкој јавности када је у октобру 2022. године ухапшен на подгоричком аеродрому.

Како су „Вијести“ тада писале, он је приведен јер је покушао да уђе у Црну Гору са 19.000 евра, а дозвољен унос је до 10 хиљада евра. Слијепчевић се тада правдао да није сав новац његов, већ да је износ преко у власништву пилота и копилота хеликоптера којим је дошао.

Недељник „Време“ је објавио је да приведен због сумње да је учествовао у куповини гласова. Тог данас су у ЦГ одржани локални избори. Неколико дана пре тога, био је приведен и у Босни и Херцеговини, када је саслушаван због уношења 50.000 евра у земљу.

Ипак, највећу пажњу Слијепчевић је привукао својим појављивањем у Командно-оперативном центру МУП-а поводом Дана министарства унутрашњих послова Србије (МУП), када су присуствовали и председник Александар Вучић и ресорни министар Братислав Гашић.

Већ тада било је сумњиво откуд Слијепчевић у овом строго чуваном простору МУП-а. Наравно, убрзо је постало евидентно да је његова фирма блиска владајућем режиму Српске напредне странке, што је за Нова.рс потврдио и адвокат Никола Лакић.

„ГАТ и њен власник Дејан Слијепчевић су у блиској вези с режимом Александра Вучића. По неким информацијама, он је постао први градитељ овог режима и гради више од чувеног Миленијум тима. Осим многобројних грађевинских подухвата ове компаније, постоје озбиљне индиције да њен власник учествује у куповини гласова за сателите СНС-а у Републици Српској и у Црној Гори. Постоје и одређене индиције да финансира политичке пројекте у овим држава, а који су у интересу Вучића. Све ово наведено изгледа да је омогућило Дејану Слијепчевићу присуство у Командно-оперативном центру МУП-а, уз наравно блиске односе с Вучићем“, објаснио је Лакић.

Иако на сајту ове фирме у портфолију пројеката не стоји јасно и прецизно на којим пројектима је фирма радила, претрагом додељених уговора на Порталу јавних набавки може се лако закључити да фирма неретко добија послове од државе.

Управо оваква проходност ка добијању пројеката, који се раде с државом, довела је до тога да поменута фирма, чији је власник Дејан Слијапчевић, само за две године (од 2019. па до 2021.) повећа приходе за скоро два и по пута.

Према подацима доступним на сајту Агенције за привредне регистре (АПР), ГАТ доо 2019. године остварио је зараду од 89,2 милиона динара, да би већ 2021. године остварила профит од 158,3 милиона динара. У 2022. чист добитак је значајно порастао и достигао суму од око 234 милиона динара.

Сви послови фирме „ГАТ“

Електропривреда Србија (ЕПС) је у септембру доделила посао изградње соларне електране у Костолцу групи понуђача на чијем се челу налази Слијепчевићева фирма ГАТ. Уговор вредан 1,36 милијарди динара без ПДВ, група понуђача на чијем се челу налази ова новосадска фирма, добила је тако што је на конкурсу, између осталог, поред још четири групе понуђача, доставила понуду с најнижом ценом.

Ту је и недавно отворени стадион у Лесковцу вредан више од 20 милиона евра, који је Вучић крстио „лепотицом“, а коју је градио управо ГАТ доо. Због свих ранијих послова, јавност није изненадила информација да је и посао реконструкције објеката у оквиру Клиничког центра Војводине (КЦВ) добила ова фирма. За тај посао намењено им је 685 милиона динара (без ПДВ), чиме ће ова фирма наставити са праксом да добија уносне послове од државе.

Ова новосадска фирма поред посла изградње стадиона у последње две године реализовала је читав низ пројеката у локалним самоуправама од Новог Сада, до Бујановца, Шида, Новог Пазара и низа других општина, али је сарађивала и с бројним државним фирмама попут ЕПС-а, ЈКП “Топлана” или институција попут ПИО фонда или медицинских института.

Поред тога, као што је Нова раније писала, фирма ГАТ доо добила је крајем августа посао за изградњу соларне електране „Петка“ у Костолцу вредан 1,36 милијарди динара (без ПДВ).

За 3 дана послови од државе вредни више од 13 милиона евра!

Слијепчевић добио је само за три дана послове од државе вредне више од 13 милиона евра. После градње стадиона, енергетских постројења, болница, на ред су дошле и адаптације у основним школама и система за пречишћавање отпадних вода.

Иако ови послови не спадају у главни фокус интересовања јавности, у питању су аквизиције где новосадска фирма коју води контроверзни бизнисмен, остварује енормну зараду и шири пословну империју.

Како се види у документацији доступној на Порталу јавних набавки, Слијепчевић, односно ГАТ доо, најпре су 24. новембра добили посао пројектовања, набавке и испоруке монтажне опреме у школи у Новој Вароши. За тај посао пријавили су се у конзорцијуму, односно у групи од још неколико фирми, где је новосадска фирма ГАТ најмоћнија и најпознатија.

Овај посао вредан је 194 милиона динара (без ПДВ), чиме је ГАТ своје пословне подухвате почео озбиљније да шири и ван Војводине, у којој годинама раде и граде. Само три дана касније, 27. новембра, ГАТ је од општине Темерин добио посао изградње постројења за пречишћавање бунарских вода. Као и за посао у Новој Вароши, пријавили су се у конзорцијуму од више понуђача и добили посао од вртоглавих 1,37 милијарди динара (без ПДВ).

Само за ова два посла, добијена у периоду између 24. и 27. новембра, новосадска компанија ГАТ парафирала је уговоре у вредности од 1,5 милијарди динара, односно готово 13 милиона евра.

Да машине, инжењери али водећи човек ГАТ-а не престају да граде и остварују екстрапрофит потврђује и податак да су 16. новембра добили посао адаптације и санације у оквиру Клиничког центра Војводине. Само тај уговор вреди 739 милиона динара, односно нешто више од 6 милиона евра.