Прочитај ми чланак

Сумрак Скупштине: Мањине против Дачића и једине смеју да критикују власт

0

Нови сазив Скупштине Србије неће чинити опозиција из редова странака већине, а наспрам режима у парламенту овога пута ће бити представници мањинских партија, што потврђују најаве бошњачких и албанских посланика који су истакли да неће пружити подршку Ивици Дачићу да дође на чело парламента.

Уз низ критика упучених на Дачићев рачун, посланик СДА Енис Имамовић и Шаип Камбери, представник посланичког клуба “Уједињена долина-СДА”, истакли су да неће гласати за њега због онога што је чинио у својој политичкој прошлости.

Printscreen Nova S

Уместо да буду део власти, што је по неписаном правилу увек био случај кад су мањинске странке у питању, чланови ових политичких организација биће једина контратежа режиму.

Подсећање на изборе и Дачићев багаж

Имамовић је јутрос врло жустро указао да су избори за парламент организовани мимо препорука епидемиолога, и да су власти били битнији резултати избора од живота грађана. За реч се, иначе, јавио по пословнику, а његов говор прекинула је председавајућа Тишма.

Након Имамовића, за реч се јавио и Камбери који је истакао да је Дачић негирао албанске жртве и да не жели да гласа, како каже, за политику прошлости. Он је оштро критиковао председника СПС наводећи да он представља “крваву политику деведесетих” и да се у свом политичком ангажману залагао за негирање наводних ратних злочина почињених на Албанцима.

Након ових изјава, Дачић је одговорио да је Угљанин, лидер СДА Санџака, био министар у Влади чији је он био премијер, негирајући није водио кампању против Албанаца.

“Што се тиче Камберија, он је мени рекао да сам непожељан за долазак у Бујановац када је убијен полицајац, док сам био министар унутрашњих послова. Ми нисмо радили на смањивању броја Албанаца, већ на борби против лажних пријава боравака”, одговорио је Дачић.

Пеочетак заседања Скупштине Србије указује да неће баш све бити монолитно у највишем представничком дому Републике Србије. Критичка оштрица овога пута је у рукама мањина са којима ће Дачић, по свему судећи, имати жестоке дуеле док буде водио парламент.