Прочитај ми чланак

СУКОБ ИНТЕРЕСА Објављени уговор брата Ане Брнабић и Владе (ФОТО)

0

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу (Канцеларија за ИТ) склопила је крајем 2019. године уговор са фирмом Ассецо Соутх Еастерн Еуропе, чији је један од директора Игор Брнабић, брат премијерке Србије. Реч је о јавној набавци у вредности од 1,5 милиона евра, којом је Брнабићева фирма задужена за израду софтвера за централни регистар становништва.

Бригу о раду ове канцеларије, поред директора Михаила Јовановића, води лично Ана Брнабић, која је 2017. године, само месец дана након што је постала премијерка Владе Србије, обелоданила да ће почети са радом ново владино тело задужено за дигатлизацију.

“Прихватањем електронске управе остварује се веће задовољство грађана, веће уштеде кроз елиминисање паралелних процеса, скраћивање времена обраде поступака и повећање квалитета услуга државе ка грађанима и привреди, а истовремено се на најбољи начин боримо против корупције”, изјавила је Брнабић у јулу 2017. године.

Управо је Брнабић та која поставља руководице Канцеларије и води рачуна о пословима које она склапа. Стога је јавност и те како заинтересовала информација да је фирма где је један од директора премијеркин брат Игор Брнабић добила посао у вредности од 180 милиона динара. Наручилац посла је, како се може видети у документима, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, односно државни орган Републике Србије за чији рад одговара Ана Брнабић.

Погледајте уговор који је владина Канцеларија за ИТ склопила са фирмом Ассецо Соутх Еастерн Еуропе

 

Foto: Firma Asseco i Vlada Srbije

Foto: Firma Asseco i Vlada Srbije

Foto: Firma Asseco i Vlada Srbije

Foto: Firma Asseco i Vlada Srbije

Foto: Firma Asseco i Vlada Srbije

Foto: Firma Asseco i Vlada Srbije

Ненадић: Пре сукоба интереса, утврдити како је спроведена набавка

Програмски директор организације Транспарентност Србија Немања Ненадић за Нова.рс објашњава да код ове набавке није главно питање сукоб интереса, већ начин на који је она спроведена.

“Оно што примарно треба утврдити јесте да ли је набавка била у реду. Да ли је она била потребна и да ли су услови за учешће на тендеру били легитимни или дискриманторни, односно да ли су били такви да може само одређена фирма да их испуни или да се драстично смањи конкуренција”, објашњава Ненандић.

Он сматра да треба утврдити да ли је спроведена набавка била потребна и да ли је њена процењена вредност одређена на основу јасних критеријума.

“Ако нешто није у реду, онда повезаност представника власти и директора фирми може да укаже на могуће мотиве да се набавка намести. Али, прво треба утврдити да ли у самој набавци нешто није урађено како треба”, каже Ненадић.

Подсетимо, потредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, претходне недеље је показала документа којима, према њеним тврдњама, се доказује како је фирма Игора Брнабића, брата премијерке Србије, од кад је она постала шефица владе, добила за различите послове више од 40 милиона евра из државног буџета.

Тепић је рекла да је осим од ЕПС-а, Националне службе за запошљавање, Министарства финансија, Министарства трговине и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, фирми рођеног брата премијерке доделила уговор вредан 180 милиона динара, оценивши то као најдиректнији могући сукоб интереса.

Директор Канцеларије за ИТ тврди да није дошло до сукоба интереса

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић изјавио је претходне недеље да је пре склапања уговора 2019. године са компанијом Асеко у којој је запослен брат премијерке Србије Ане Брнабић, контактирао управу за јавне набавке која му је потврдила да у том случају није дошло до сукоба интереса.

“Пошто смо знали да је Игор Брнабић запослен у Асеку, да бисмо показали пример како се поступа у тим случајевима обратили смо се Управи за јавне набавке. Узимајући у обзир одредбе о сукобу интереса, рекли су нам да сукоба интереса нема и да уговор може да се закључи“, казао је Јовановић на конференцији за новинаре у Влади Србије.