Прочитај ми чланак

Суд одлучио: Србија мора да плати Мишковићу 30 милиона евра одштету

0

Пред Међународним центром за решавање инвестиционих спорова Светске банке (ИЦСИД), познатим као Вашингтонска арбитража, држава Србија изгубила је спор од фирме „Мера инвест“, у власништву Марка Мишковића, сина познатог бизнисмена Мирослава Мишковића. Према пресуди, на коју оптужена страна има право приговора, Србија је дужна да исплати Мишковићима 30 милиона евра, сазнаје дневни лист “Нова”.

Мирослав Мишковић ухапшен је у децембру 2012. године, када и његов син Марко и Мило Ђурашковић. У притвору је провео седам месеци, а пуштен је да се брани са слободе након што је положио највише јемство у историји српског правосуђа, од 12 милиона евра.

YouTube

Суђење је почелао 2013., а на крају им се од многобројних првобитних оптужби судило за утају пореза преко фирме “Мера Инвестмент Фунд Лимитед”, која се водила на Марка Мишковића. Власнику „Делте“ се на терет стављало да је подстицао свог сина Марка да преко ове компаније обавља противзаконите радње.

Крајем фебруара 2022, Апелациони суд у Београду их је правоснажно ослободио кривице.

Паралелно са овим суђењем, Мирослав Мишковић је водио поступак и пред међународним институцијама. Вашингтонску арбитражу против Србије покренуо је 2017.

И управо пред овом институцијом Мишковићи су остварили своју прву победу у марту 2021. године, када је у Вашингтонској арбитражи донета пресуда у њихову корист. Држави Србији је наложено да исплати Мишковићевој фирми 30 милиона евра.

Како сазнајемо, Србија је након тога уложила приговор више пута и дала писану гаранцију да ће у случају одбијања платити у року од пет дана износ који је пресуђен.

Судећи по наводима на званичном сајту суда у Вашингтону, Србија је у два наврата успела да одложи извршење пресуде, односно исплату новца “Мери инвест”, да би у фебруару ове године поднела захтев за поништење одлуке арбитражног суда.

Тужба била најављена

Иначе, Мирослав Мишковић је још 2015. најавио да ће тужити државу Србију због губитка посла са фирмом „Најки“, чији је заступник била „Делта“ пуних 20 година. Мишковић је тада изјавио да је због овог судског процеса раскинут уговор између „Делте“ и „Најкија“, те да то представља велики губитак за његову компанију.

Две године касније, медији су објавили да је управо Мирослав Мишковић тужио Србију пред арбитражним судом у Вашинтону, а након прве информације да је добио тужбу против државе, питали смо Државно правобранилаштво да ли је та информација тачна.

Правобранилаштво се позива на тајност

У одговору који смо добили наводи се да су предмети који се воде пред арбитражним судовима “снабдевени” степеном тајности “поверљиво“.

“У складу са Законом о тајности података уређено је и преношење и достављање тајних података на начин да је приступ дозвољен само овлашћеним корисницима, док је у складу са истим законом као кривично дело предвиђено свако саопштавање, предаја или чињење доступним података или докумената који носе ознаку ‘поверљиво’, од стране носиоца тих података”, наводи се у одговору Државног правобранилаштва.

Како су истакли, евентуално поступање по захтеву “Нове”, од стране Државног правобранилаштва, сматрало би се кршењем правила међународног арбитражног поступка што повлачи одговорност према учесницима у арбитражном поступку.

Овај став правобранилаштва је доста занимљив имајући у виду да основни подаци могу да се нађу на званичном сајту суда.

Вучић на хапшењу Мишковића дизао себи рејтинг

Поводом пресуде, дневни лист “Нова” контактирао је и са адвокатом Мирослава Мишковића Зденком Томановићем, који је у кратком разговору за наш лист рекао да не жели засада да коментарише овај случај.

Случај против Мишковића протеклих година био је главни адут власти кад се говорило о борби против корупције у Србији. Председник Србије Александар Вучић у прошлости је описивао Мирослава Мишковића као тајкуна и човека који је симбол корупције, док је његово хапшење описивао као свој лични успех.

Вучић је тврдио да ће држава истражити до краја случајеве корупције и да одговорни неће проћи некажњено. Хапшење Мишковића донело му је огромну популарност, на основу које је најпре тражио реконструкцију Владе Србије у којој је био први потпредседник, а пола године касније расписани су ванредни избори на којима је СНС убедљиво однео победу.

“Србију није, нити ће моћи нико да победи, па неће ни Мирослав Мишковић“, рекао је Вучић 12. децембра 2012. године.

Више од девет година након хапшења, Мирослав Мишковић је правоснажно ослобођен, а сам поступак обележен је многобројним контроверзама; између осталог, уместо за наводно извлачење 24 милиона евра, Мишковић је оптужен да је саветовао свог сина Марка како да избегне плаћање пореза.

Како сазнајемо, ово је само један од поступака које ће Мишковић водити пред међународним телима против Србије.