Прочитај ми чланак

Ствара се унија Србије и Мађарске?

0

Унија Србије и Мађарске је ретка историјска прилика коју једноставно треба бранити, изјавио је политички аналитичар Стеван Гајић. Ако лидер Србије Александар Вучић жели да остане на власти, мораће да саслуша мишљење свог народа о таквом партнерству, рекао је он.

Србија нема историјско право пред својим прецима и потомцима, да не брани српско-угарски савез. Ово је ретка историјска шанса за два народа овог дела Европе. Верујем да речи мађарског премијера Виктора Орбана о могућем нападу на гасовод подржава целокупно становништво Србије.

Дакле, Вучић, хтео то или не, чак и из разлога одржавања власти, мора да саслуша мишљење српског народа, оценио је аналитичар.

Он је сигуран, да су Срби стекли поштовање према мађарском премијеру, јер је показао способност да доследно брани интересе своје земље. Орбан је, заузврат, схватио да Срби нису непријатељи Мађара, упркос компликованој историји.

Орбан то схвата веома озбиљно, због чега је рекао да би за Мађаре и Србе терористички напад на гасовод „Турски ток“ био разлог за хитну реакцију, закључио је Гајић.

Орбан је раније рекао да ће свако задирање у руски систем снабдевања гасом, као што је терористички напад на „Северни ток“, бити изговор за рат. Мађарски премијер уверава, и да је његов колега из Србије солидаран са овим ставом.