• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • СТРАТЕГИЈА СРБА: Говоре Др Драго Његован, проф. Др Драгослав Кочовић, др Драган Петровић (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

СТРАТЕГИЈА СРБА: Говоре Др Драго Његован, проф. Др Драгослав Кочовић, др Драган Петровић (ВИДЕО)

0

Емисија Бесједник, „Стратегија Срба“, РТРС Плус, Др Драго Његован, проф. Др Драгослав Кочовић, др Драган Петровић

На новоотвореном Другом програму државне телевизије Републике Српске – РТРС Плус једна од најатрактивнијих емисија са политиколошко-стручном тематиком је Бесједник. У њој три еминентна госта, од којих један има улогу уредника и координатора емисије, обрађују тему у једносатној емисији. Овога пута тема је била Положај српског народа на Балкану у историјској и савременој равни.

Гости у емисији су били др Драго Његован историчар из новосадског Музеја Војводине, редован професор Факултета политичких наука у Београду др Драгослав Кочовић, стручњак за социјалну политику и демографију и др Драган Петеровић из београдског Института за међународну политику и привреду. Поред анализе историјских процеса, дат је акценат на садашњем стању српског друштва, пре свега у области демографије која има силазну путању због негативног природног прираштаја. Дате су смернице и виђења побољшавања демографских процеса, који су уско повезани и са развојем привреде и социјалном политиком.

Посматрани су актуелни међународни односи у Европи и свету и њихова повезаност за наше просторе и српске интересе. Учесници емисије су се сложили да српски фактор има велики изазов у чињеници да се граничи са више народа муслиманске вероисповести, са већим демографским прираштајем, од којих рецимо Албанци не крију територијалне аспирације. У том коцепту су третирани и мигрантски процеси, прилив великог броја мигранат са Блиског истока током 2015. године који погађају читаву Европу, а први на удару су Балкан и српски простори. Повезивање са Русијом и другим савезничким земљама, консолидација српског друштва, посебно економије, као и демографска стратегије, те културно-економско повезивање српских земаља, би били основни правци деловања за почетак, по мишљењу учесника емисије, за санирање бројних проблема којима је изложен српски фактро данас.

Извор: РТРС, Србин.инфо