Прочитај ми чланак

Странке СзС објављују бојкот на по седам дана

0

Народна странка прва је донела одлуку о бојкоту избора, а то је учинила и иницијатива "Не давимо Београд". У наредних неколико дана исто би требало да ураде и Двери, док ССП Драгана Ђиласа, како сазнаје "Блиц", бојкот вероватно обелодањује 1. септембра.

Народна странка није сачекала да се заврши серија округлих столова на Факултету политичких наука о изборним условима, већ је руководство те странке одлучило да гласа о (не)изласку на изборе. Мирослав Алексић, који је са последњих разговора власти и опозиције изашао пре него што су они завршени, предложио је својој странци да се прва изјасни о бојкоту.

– Мале су шансе да се нешто промени и да променимо одлуку, баш би чудо морало да се догоди – рекао је за „Блиц“ извор из Народне странке.

Како сазнаје „Блиц“, поједине стране дипломате биле су изненађене оваквом одлуком странке Вука Јеремића пошто је договор био да се уради све што је могуће пре него што се изгласа бојкот.

Један од наших саговорника каже да је идеја да чланице Савеза за Србију одлуке доносе у временским размацима од око седам дана, па је тако сад ред на Двери.

Било је гласова и да би Странка слободе и правде Драгана Ђиласа могла да сачека да се заврши серија састанака власти и опозиције у организацији Фондације за отворено друштво и ФПН-а, али према последњим информацијама које имамо, врх те странке ће се о бојкоту изјаснити 1. септембра.

Нешто је компликованија ситуација са Демократском странком. Демократама најпре следује месецима најављивано уједињење. Демократска странка, Социјалдемократска странка Бориса Тадића и Заједно за Србију Небојше Зеленовића требало би формално-правно да се уједине током септембра на заједничкој седници Главног одбора. Томе ће претходити седнице сваке од странака појединачно, а тек после уједињења би требало да донесу одлуку о бојкоту. У ДС постоје различита мишљења, па део око лидера Зорана Лутовца сматра да је бојкот оправдан, док друга струја мисли да странка треба да изађе на изборе. Како је реч о странци која упркос данашњем рејтингу и даље има највећу инфраструктуру и најбројније чланство, процес одлучивања о изласку на изборе трајаће нешто дуже.

Како сазнајемо, ССП би о изласку на биралишта требало да се изјасни 1. септембра

Борис Тадић је изјавио да се неке странке у опозицији утркују која ће пре да прогласи бојкот, што не показује висок ниво опозиционе зрелости, додајући да је и он у овом тренутку за бојкот, али да треба сагледати све аспекте те одлуке и озбиљно дискутовати о томе. Он указује на то да опозиција не би требало да се такмичи у „тихој трци за првенство у бојкоту избора“, већ да одлука треба да буде заједничка и донета у исто време.

– Ту одлуку треба донети у правом тренутку, не треба ми себи без разлога да постављамо вештачке рокове за одлуку која захтева озбиљно промишљање – поручује Тадић.

Према његовим речима, евентуална одлука о бојкоту подразумева већи ниво организације него што је то случај у изборној кампањи.

Посланички клубови с Мекалистером

Народни посланици састаће се у понедељак са председником Комитета за спољне послове Европског парламента Дејвидом Мекалистером. Како сазнаје „Блиц“, Гордана Чомић ће на састанак ићи у име Демократске странке, а и Странка модерне Србије ће имати представника.

ДСС није био на састанку опозиције

Састанак потписника Споразума с народом одржан је јуче, а на њему се нису појавили представници Демократске странке Србије. Разлог за такву одлуку је то што је Савез за Србију (СзС) мање-више донео одлуку о бојкоту наредних избора. Иако је ДСС потписник заједничког споразума о поштеним и фер изборним условима, у тој странци сматрају да нема разлога да присуствују састанку на ком ће тема бити бојкот избора.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!