Прочитај ми чланак

Странке на Косову: Промена границе није опција у дијалогу о нормализацији односа

0

Албанске политичке странке, које учествују на ванредним парламентарним изборима 6. октобра на Косову, кажу да је потребан дијалог између Косова и Србије, али да ниједна неће разматрати идеју о промени границе између две земље, као опцију за решавање спора.

Како јавља радио Слободна Европа а преноси РТК2, те странке кажу да су раније изразиле јасне ставове против те идеје и да се, по њиховом мишљењу, та позиција неће променити чак и ако преузму власт.

Заменик лидера Демократске странке Косова, Енвер Хоџај, који је кандидат за посланика каже да ће успоставити дијалог са Србијом ради испуњавања стратешких интереса, попут признавања Косова, узајамних односа са Србијом и чланства Косова у Уједињеним Нацијама. Према његовим речима, неће прихватити разговор о промени границе.

„Ми мислимо да изградња државе на Косову мора да се затвори унутар ових граница и унутар ове територије. То је став Демократске партије Косова“, казао је Хоџај и додао да једино што Србија може да добије је оно што нуди Европска унија, путем европских интеграција, и ништа друго.

Демократски савез Косова одбацује и идеју о промени границе. Члан руководства овог политичког ентитета Кујтим Шаља, који је такодје кандидат за посланика, каже да неће ни размотрити могућност преговора на тему промене границе.

„Косовска влада, коју води ДСК, ни у ком случају и никада неће пристати да расправља о таквом питању. Границе на Косову су дефинисане, познате и јасне, међународно признате. Међутим, поступак демаркације је само технички процес и нема никакве везе са територијама. Дакле, то је процес којим се означава граница коју имамо, постојећа граница. У овом случају то ће се учинити и са Србијом, као и са другим земљама“, рекао је Шаља.

Реџеп Сељими, члан руководства покрета Самоопредељење и кандидат за посланика Скупштине Косова, изражава мишљење да је примарни задатак било које владе у земљи очување интегритета и суверенитета земље. Према његовим речима, то је задатак будуће владе, а што је и циљ Покрета Самоопредељење.

„Јасно је да у одбрани Устава, уставног поретка, суверенитета и интегритета, не би требало предузимати такве кораке, који су до сада само фрагменти, или фрагменти неких састанака између Тачија и Вучића“, рекао је Сељими.

Ахмети Исуфи, потпредседник Алијансе за будућност Косова, који је кандидат за посланика на изборима 6. октобра у коалицији са Социјалдемократском партијом, рекао је да се ова коалиција неће бавити идејом промене границе.

„Косово је у својим границама, пошто је независност проглашена 17. фебруара 2008. и апсолутно се не бави темом граница. Према Харадинајевој влади, једина тема којом ћ се Косово бавити у дијалогу јесте признавање Косова од стране Србије, без које се ниједна тема не може покренути. После признања од стране Србије које би могло да се деси, требало би да буде урадјено и разграничење као технички процес“, рекао је Исуфи.

Идеја промене границе, као могуће решење спора измедју Косова и Србије, појавила се у јуну 2018. године и први ју је у јавности поменуо председник Косова Хашим Тачи употребљавајући рећи „корекција граница“ или разграничење.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!